De multiculturele samenleving is niet mislukt

benjamim-constant

Het was een van de dingen die ik vanochtend zag. Tweets over het programma Pauw waarin kennelijk weer eens die ouwe, meurende koe van stal werd gehaald dat de multiculturele samenleving is mislukt.

Een multiculturele samenleving mislukt verklaren, dat is zoiets als zeggen dat de zon mislukt is. Misschien omdat die zich even niet liet zien, of te veel. Of achter de sluierbewolking verstopt bleef. Maar dat maakt hem niet mislukt. De zon is de zon. Die bestaat, is er en doet waar die voor bedoeld is: zon zijn.

Verstarde, rigide autochtonen beweren al jaren op verbeten toon dat de multiculturele samenleving mislukt is. Wat betekent dat eigenlijk? Dat ze liever een monogame, blanke samenleving hadden gehad? En was die dan wel geweldig geweest? Lekker de eigen cultuur en tradities rein houden en vrij van vreemde smet, behalve dan de dingen die je wel even uitkomen. Wat is dat voor achterlijk iets uit de monden van types die maar wat graag sushi vreten en broodjes döner. En die zich bovendien verlekkeren aan exotische vrouwen.

Mensen met een kleurtje
Als ik de tweets van Nadia mag geloven, is Pauw teleurgesteld dat de multiculturele samenleving niet is wat hem is beloofd. Zo, zo, en wat mag die belofte dan zijn geweest? Dat de superioriteit van de blanke autochtoon niet betwijfeld zou worden? Dat de zogenaamde gastarbeiders zich als slaafse, dankbare volgers zouden opstellen? Dat moslims om elke pedoprofeet-grap zouden lachen? Zich als tijdens ashoura zouden geselen wanneer er ergens een geloofsgenoot iets verkeerd deed?

De multiculturele samenleving is niet mislukt. De innerlijke groei van de blanke autochtoon is mislukt. Na vijftig, zestig jaar jankt-ie nog steeds dat er mensen met een kleurtje in dit land rondlopen -die niet precies doen wat hij wil bovendien.

De multiculturele samenleving is niet mislukt. De farce van de Nederlandse tolerantie is mislukt, of liever een enorme mythe gebleken. De aanwezigheid van anderen is kennelijk zo onverdraaglijk dat het al jaren een politiek speerpunt is. De wedstrijdjes benoemen worden steeds idioter.

Dure auto
De multiculturele samenleving is niet mislukt. Het ideaal van het gelijkheidsbeginsel is mislukt. Als je denkt dat een samenleving pas gelukt is als iedereen hetzelfde denkt en afwijkende elementen zijn uitgeschakeld, ben je een aantal decennia te laat geboren.

De multiculturele samenleving is niet mislukt. De rechtsstaat is mislukt wanneer de politie mensen met een kleurtje aanhoudt omdat ze in een mooie auto rijden. Of in een wurgklem neemt vanwege een grapje.

De multiculturele samenleving is niet mislukt. De blanke autochtone blik op de samenleving en de wereld is mislukt. Hoe rigide en achterlijk ben je als je nog steeds denkt dat mensen die niet blank zijn alleen goedkoop werk verrichten en zich geen dure auto kunnen permitteren behalve als ze crimineel werk doen.

Niet volgroeid
Hoe triest ben je als je vindt dat een samenleving alleen gelukt is als de ‘nieuwkomers’ erbij horen als ze alles overnemen van jou en alles slaafs goedvinden wat jij wilt. Hoe fantastisch naïef en onrealistisch ben je als je denkt dat een multiculturele samenleving pas gelukt is als ‘de ander’ meedoet met je hypocriete, racistische praatjes en daarna ook nog even de benen voor je spreidt.

De multiculturele samenleving is niet mislukt. De acceptatie van de altijd veranderende wereld door de rigide, bekrompen, blanke autochtoon is mislukt. Als je niet snapt dat mensen verschillen -zelfs als ze dezelfde culturele achtergrond en kleur delen!- en altijd zullen verschillen, ben je geestelijk nooit volgroeid.

De multiculturele samenleving is niet mislukt. De multiculturele samenleving is. En blijft. Ze is er altijd geweest en zal er altijd zijn. En ze doet niemand een belofte.

Hassnae

hassnae[at]aichaqandisha.nl

19 Reacties op “De multiculturele samenleving is niet mislukt

 1. Kridem
  19 mei 2016 om 08:10

  Misschien is het wat breder, de wereld verandert in een hoog tempo en is niet meer zo voorspelbaar. De politieke leiders zoeken zekerheden, zowel in Moskou, Brussel en Istanbul (en verder) en vallen terug op oude traditionele structuren. Zekerheid is altijd te vinden in eigen kring, maar dat is zonder waarde, het is sentiment. Dus of je nu door de wereld moet met een witte lollie of met bruine cocosnoten ; alleen het vormgeven van de toekomst is interessant. Schrijf, ontwerp, teken en beschouw. Openminded.
  En zonder rancune ( en vergeet Pauw )

 2. Markha Valenta
  19 mei 2016 om 08:31

  Mooi

 3. Pieter Both
  19 mei 2016 om 09:55

  Wat mooi geschreven, hulde!!

 4. Jildo Kalma
  19 mei 2016 om 10:04

  Het begint (heel even) sympathiek en redelijk (met de zon), maar zinnetjes als “De multiculturele samenleving is niet mislukt. De farce van de Nederlandse tolerantie is mislukt” zijn wel erg gemakkelijk gekozen. Beetje van het type “Mijn versierpoging is niet mislukt, maar die vrouw is mislukt.” Bovendien lijkt mij een uitspraak als “De multiculturele samenleving is niet mislukt. De blanke autochtone blik op de samenleving en de wereld is mislukt” ronduit tegenstrijdig, alsof de blanke autochtoon geen onderdeel zou uitmaken van diezelfde multiculturele samenleving. Maar ik heb kort geslapen en ik ben geen filosoof, dus ik laat me graag corrigeren.

 5. Esther
  19 mei 2016 om 10:14

  test

 6. Yeni Hollandalılar
  19 mei 2016 om 11:38

  Dus de schuld ligt weer bij de blanke autochtoon…. een weinig genuanceerd stuk. Situatie is wat minder zwart-wit.

  1. eski hollandalı
   20 mei 2016 om 07:56

   Die nieuwe Nederlanders zijn een stuk minder geneigd om de Multic. Sam. De schuld te geven alle problemen. Op een paar na maar die passen deze schoen ook prima.

  2. abdel
   20 mei 2016 om 10:46

   Dat is niet wat zij schrijft. Beter lezen lan

  3. david corner
   20 mei 2016 om 12:06

   “Dus de schuld ligt weer bij de blanke autochtoon”

   Weer?

   Wat een zielig zooitje dus die blanke autochtonen

 7. Griselda Molemans
  19 mei 2016 om 12:49

  Prima stuk. Ik zou alleen aanvullend nog vier eeuwen teruggaan: dankzij het koloniale beleid is er in Nederland een beeld gecreëerd dat blank de norm is en de overige bevolkingsgroepen inferieur. De grote ironie is dat de samenlevingen in Suriname, de Antillen en Nederlands-Indië al multicultureel waren voordat de term uitgevonden is. Voor de autochtone Nederlanders was de gedwongen komst van staatsburgers en onderdanen uit de koloniën vanaf 1950 een enorme shock. ‘Wat kwamen die zwarten hier doen?’ Daarna volgden de gastarbeiders uit Spanje, Italië, Kaapverdië, Marokko en Turkije. ‘Goed genoeg om het vuile werk op te knappen.’

  Alles overziend is de conclusie dat alle bevolkingsgroepen met een etnische achtergrond hun weg in Nederland gevonden hebben. Het probleem is nu juist dat de gemiddelde autochtone Nederlander worstelt met deze samenleving waarin de oude beeldvorming vernietigd is. En dat is confronterend: constateren dat je denkbeelden en opvattingen versleten zijn. Dat je weerwoord krijgt in vol- en bijzinnen. En bovenal dat je stellingname dat “de multiculturele samenleving mislukt is” nergens op gebaseerd is. De Nederlandse samenleving is mislukt door vooringenomenheid, arrogantie en racisme. En dit terzijde: tolerantie in dit land is economische tolerantie. Maak jezelf niets wijs.

 8. Sebieren
  19 mei 2016 om 13:04

  Duidelijke taal. Zo zie ik het ook. De integratie is mislukt omdat mensen uit andere culturen hun kinderen geen Anita en Bart noemen, ook vullen ze de leeg geworden kerken niet. Zolang ze de vloer bleven boenen in de fabrieken werkten en hun mond hielden was er geen sprake van wel of geen integratie. Maar o, lala in razend tempo bevolken een aantal de universiteiten en de Hogescholen, worden Burgemeester en Tweede kamer voorzitter, dat wordt pijnlijk. Begin een gesprek met elkaar zul je gelijk ontdekken dat de de ander jouw cultuur reeds lang de baas is en dat jij achterblijft omdat je blijft wachten. Hoeveel woorden van de taal der gasten hebben we in die halve eeuw geleerd?. Vind je de vriendelijkheid v mensen in vakantielanden ook zo prettig?. Erbij stilgestaan waarom dat opvalt?. Denk na en laat je niet meer uitspelen.

 9. Schuurzaam
  19 mei 2016 om 13:53

  De multiculturele samenleving is pas mislukt zodra de assimilatie van “allochtonen” en andersdenkenden een feit is. Dan is de samenleving monocultureel geworden. In feite is dat hetgene dat domrechts graag wil: dat de multiculturele samenleving mislukt.

  Dus om maar een monoculturele leider te parafraseren: kom in verzet tegen de afbraak van de multiculturele samenleving.

 10. Joost K.
  19 mei 2016 om 14:09

  “De farce van de Nederlandse tolerantie is mislukt, of liever een enorme mythe gebleken”.

  De multi-culti discussie in Nederland gaat voornamelijk over tolerantie, of je nu wel of niet de “ander” tolereert, je stelt jezelf boven diegene, het principe blijft dus hetzelfde. Mensen die niet zoveel tot geen moeite hebben met culturele verschillen zoals ik hoor je helaas niet al te vaak. Dat is jammer, want er zou juist meer voor acceptatie naar elkaar toe gepleit moeten worden.

  “Hoe fantastisch naïef en onrealistisch ben je als je denkt dat een multiculturele samenleving pas gelukt is als ‘de ander’ meedoet met je hypocriete, racistische praatjes en daarna ook nog even de benen voor je spreidt.”

  Idd, een nieuw dieptepunt gister bij Pauw. Integratie gekoppeld aan gemengde huwelijken. Er is dus een seksueel component aanwezig bij kritiek op de multiculturele samenleving.

 11. E
  19 mei 2016 om 21:18

  De allochtonen aan tafel bij dat salonsocialisten programma Pauw. Waren het er zelf wel helemaal mee eens. Multiculturalisme in Nederland is mislukt. Zelf zie ik dit niet zo heel zwart-wit. Wel vind ik dat er veel terrein is waar culturen met elkaar botsen. Ook is het evident dat sommige culturen meer op de voorgrond worden getrokken dan anderen. Omdat het schreeuwers zijn. Mar er bestaat toch meer tussen alleen blank en zwart?

 12. dennis
  20 mei 2016 om 08:55

  de multicult is niet mislukt.
  er zijn meerdere culturen in dit land, en ze leven zij aan zij.
  alleen zijn er een aantal schreeuwers aan beide kanten, die alles naar de eigen pijpen willen hebben.
  vooral bij de allochtone groep word een andersdenkende meteen als racist gezien, en bestempeld, waardoor de ander daar weer tegenin gaat.
  door dit worden beide groepen toch weer apart gezet, en tegen elkaar gebruikt.
  DIT is het hele probleem, die enkele schreeuwer.
  multiculturele samenleving werkt zodra ieder gerespecteerd wordt, dit respect hoef je niet te verdienen, maar kun je wel kwijtraken.
  elke “bevolkingsgroep” heeft goede en slechte/foute personen.
  altijd vallen die slechte/foute mensen het meest op.
  het begint meestal in de pubertijd op te komen dat “verschillen” (iedereen is anders als een ander, en toch hetzelfde) groepjes gaan vormen, deze kunnen versterken, of verzwakken.
  persoonlijk vind ik de multiculti wijken gezelliger dan de compleet autochtone wijken, het gaat immers om met z’n allen een leuke goede buurt te hebben.
  in deze buurt waar ik woon, is er 1 gezin dat niet in de buurt past, dit is een blank gezin, wat maling aan de rest heeft

 13. sam pormes
  20 mei 2016 om 10:34

  Bedankt voor deze mooie column.
  Het debat over de multiculturele samenleving wordt inderdaad al decennia gevoerd.
  Bij elk debat lees ik stiekem wat geschreven staat in de eerste minderhedennota.
  In de bijdragen op je column, passeren we nagenoeg alle argumenten.
  Ik zal deze niet gaan herhalen.
  Wel pleit ik naast de eerder genoemde argumenten een ander invalshoek.
  Bij elke vergelijking die men maakt tussen autochtonen en etnische minderheden wordt de grote fout gemaakt dat men ons ziet als een etniciteit. Maar nagenoeg elke groep is naast de etnische culturele achtergrond ook een sociale groep.
  Dit geldt voor Marokkanen en Turken (ouders behoren tot de lagere sociale milieu), ook Molukkers (eerste generatie hebben slechts de basisschool genoten en behoorden tot de laagste militaire rang). Als je hen vergelijkt met het proces van de sociale groepen van autochtonen afkomst dan is nauwelijks sprake van verschil.
  De vraag die aan o.a. Pauw had moeten worden gesteld is hoeveel generaties heeft de autochtone lagere sociale milieus er over gedaan te integreren en te voldoen aan de gemiddelde norm?
  Voorts wordt door zijn gasten ook vrij onzinnige voorbeelden aangedragen over de mislukking. Zo is kennelijk integratie gelijk aan het hebben van Nederlandse vrienden.
  Of huwelijk binnen de eigen groep.
  Het is heel normaal dat je dit doet. Autochtonen huwen en onderhouden vriendschap binnen de eigen sociaal culturele groep. Een dochter van een arts trouwt niet met een stukadoor. Dat komt maar zelden voor.

 14. Kees de Bil
  23 mei 2016 om 01:54

  Van mij is iedereen hier van harte welkom. Ik denk niet in hokjes of kleurtjes. Ik bezie de mens en daar vind ik wat van. Maar de multiculturele samenleving is niet geworden wat men er van verwachte en dus wel degelijk mislukt. En om er een succes van te maken heb je de inzet van alle partijen nodig. Het is dan ook een erg tendentieus artikel die het probleem eenzijdig belicht.

 15. Kees Swanenberg
  24 mei 2016 om 23:18

  @Kees de Bil

  “Maar de multiculturele samenleving is niet geworden wat men er van verwachte en dus wel degelijk mislukt”

  Wie is ‘men’ en wie heeft ‘men’ ooit wat beloofd wat de verwachtingen van ‘men’ gefnuikt heeft?

 16. Ronald Stam
  31 mei 2016 om 18:38

  Supergoed stuk weer, recht uit mijn hart. Tx.