De zomer in met Retreat

foto’s © Aicha Qandisha

Eens per jaar krijgt deze lieftallige site een uitnodiging voor de nieuwe lanceringen van het smaakvolle Retreat, beautyboetiek en luxe wellness salon in één én webshop met geweldig persoonlijke service.

Het voelt altijd als een soort reünie, een vrolijk en warm weerzien met de eigenaren, Sander van Leeuwen en Hugo Mostert, en de mensen achter de mooie merken die Retreat vertegenwoordigt. Zo vaak krijg je de kans niet om de master minds achter merken te ontmoeten, dus het is altijd weer een plezier erbij te zijn.

Eucalyptus hand + body scrub
Het New Yorkse Malin + Goetz is één van de merken die meestal wel nieuwe producten presenteren. Deze keer stond de net uitgekomen Eucalyptus hand + body scrub centraal. Fris en effectief en ideaal voor de warmere dagen, al lijkt het er op dit moment niet op dat de regen snel plaats zal maken voor zonniger zomerdagen.

Ik hou van de ongecompliceerde benadering van Malin + Goetz; de vormgeving is eenvoudig en de kwaliteit van de producten zeer goed. ’s Zomers gebruik ik graag hun heerlijk frisse Grapefruit cleanser en ook de Peppermint shampoo is aangenaam verkwikkend.

Licia Florio
Ik kijk altijd met een mengeling van bewondering en lichte jaloezie naar mensen die een eigen merk weten op te bouwen dat een internationaal publiek weet aan te spreken.

Het Italiaanse Licia Florio is opgericht door de jonge naamgever van het bedrijf. Ze begon met sportkleding en breidde daarna uit naar nagellak die vrij is van giftige stoffen, zoals lood en kwik, geheel plantaardig is en in Italië wordt gemaakt, waar Florio zelf ook vandaan komt. Het merk heeft een uitgebreide collectie kleuren voor de nagels; vrolijk, ingetogen, glinsterend – en alles ertussenin.

Berbera
Het Zwitserse niche parfumbedrijf Nissaba is nog maar jong, maar timmert flink aan de weg met hun eigenzinnige geuren die een ode zijn aan bijzondere plekken op de wereld.

Iedere geur is geïnspireerd op en opgedragen aan een plek, bijvoorbeeld Sulawesi, Tierra-Maya of Chaco. De ingrediënten worden gewonnen op de locaties zelf, dus de parfums worden samengesteld uit extracten die kenmerkend zijn voor het gebied. Het resultaat zijn aparte geuren die anders dan de standaard zijn.

Meestal herken je wel een stijl of een trend in geuren, maar die van Nissaba hebben een eigen karakter, zoals deze Berbera, een ode aan de Hoorn van Afrika en de Somalische stad Berbera, met de nadrukkelijk kruidige geur van witte peper.

Scoville
Eigenzinnig is ook parfumhuis Obvious van David Frossard, de man achter grote successen als Juliette Has a Gun en ByRedo (en heel veel meer). Met zijn eigen parfumlijn gaat hij voor schone, heldere, frisse geuren geïnspireerd door een hoofdingrediënt waar de geur ook naar vernoemd is, zoals bijvoorbeeld Une Figue en Une Vanille.

Nu is daarbij gekomen Scoville, een temperamentvolle geur die een liefdesverklaring is aan de scherpe, vurige rode peper. Ook dit is geen dertien-in-een-dozijngeur, maar een lekkere eigenwijze compositie voor wie durft. Tijdens de presentatie rook ik ook Une Pistache (mijn lievelingsnoot), geïnspireerd op het Midden-Oosterse dessert muhallabia vertelde Frossard (klik op de link en scroll naar beneden voor het recept, ik heb het een aantal jaar geleden in NRC gedeeld). Die geur is zoetig en zomers, als Italiaans pistache-ijs.

Mimosa
Als kind groeide ik op met verhalen van mijn moeder over jasmijn en mimosa. De mimosa, met de felgele kleur, stond van oudsher voor de zon en symboliseerde zachtheid. Sinds jaren staat een tak mimosa symbool voor internationale vrouwendag (het is ook de naam van een cocktail).

En het is de geur van het nieuwe wasmiddel van BDK Parfums van de jonge David Bénédek wiens moeder net als ik uit Oujda komt. BDK heeft drie geuren wasmiddel, Eau de Lessive White, de Eau de Lessive Rose, die gebruik ik als handwas en is heerlijk van geur, en nu is er dus ook de Eau de Lessive Mimosa.

Pure luxe. Alles.

De Eucalyptus hand + body scrub vind je hier voor 35,00, de nagellak van Licia Florio bestel je hier voor 18,00, Berbera vind je hier voor 160,00, Scoville bestel je hier voor 110,00 en Eau de Lessive Mimosa vind je hier voor 40,00.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl