Dr. Hauschka’s ode aan de vrouwen in Burkina Faso

foto’s © Aicha Qandisha

De eerste keer dat ik sheaboter, ook bekend als karitéboter, open en bloot zag, was in Timboektoe. Onze lokale producer leidde ons rond in de kleine stad die toen nog afgesloten was van de wereld en op een kleine markt wees hij het me aan. ‘Dat is goed voor de huid’, zei hij tegen me.

Ik kende het natuurlijk al, maar had het niet eerder onbewerkt en in zulke grote hoeveelheden uitgestald gezien. Sheaboter wordt gemaakt van de noten en zaden van de shea boom, het verzacht en hydrateert de huid, hoe gevoelig die ook is.

En nu heeft Dr. Hauschka een speciale limited edition uitgebracht waarin niet alleen de sheaboter centraal staat, maar ook de vrouwen die de noten en zaden oogsten en verwerken tot biologische sheaboter dat in de producten van Dr. Hauschka wordt verwerkt.

Het gaat om een gemeenschap van 4000 vrouwen uit Burkina Faso verdeeld over 21 dorpen waar ze sinds 2001 mee samenwerken. Op deze manier is Dr. Hauschka verzekerd van goede kwaliteit sheaboter en de vrouwen van een stabiel inkomen. Deze limited edition is uitgebracht om het twintigjarig jubileum te vieren.

African Wax
Als dit soort samenwerkingen op basis van gelijkwaardigheid verlopen, kunnen die enorme impact hebben op de samenlevingen. De vrouwen verdienen zo niet alleen een inkomen, maar kunnen hun families onderhouden en kinderen naar school sturen. Een goede opleiding kan weer leiden tot betere werkkansen en die leiden weer tot een hogere stap op de maatschappelijk en economische ladder. Dit kan als een olievlek werken en leiden tot meer welvaart en mogelijkheden voor hele families en gemeenschappen.

Om hun waardering te tonen, heeft Dr. Hauschka voor de vormgeving en styling gekozen voor de dessins van African Wax, de traditionele, kleurrijke kleding van de vrouwen met wie ze samenwerken.

Er is een dagcrème voor de normale huid op basis van kweepeer (mjam!) en een lichte dagcrème met rozen voor de gevoelige huid.

Een lipverzorging.

En een bodycrème met rozen die heel licht is en snel intrekt. En natuurlijk naar rozen ruikt.

Mooie producten en een mooie samenwerking die naar meer smaakt.

De producten van Dr. Hauschka zijn te vinden op hun website. De dagcrème met kweepeer vind je hier voor 27,95, de dagcrème rozen bestel je hier voor 27,95, de lipverzorging bestel je hier voor 9,50 en de bodycrème vind je hier voor 23,50. Je kunt Dr. Hauschka ook ontdekken bij De Bijenkorf en Douglas.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl