Een likje Baudet

giacomo-mantegazza

Giacomo Mantegazza

Het was niet mijn bedoeling iets te schrijven over de aanhoudende hysterie rond Thierry Baudets deur. Het voelt wat ongemakkelijk mensen verontwaardigd te zien krijsen die doorgaans hun schouders ophalen wanneer voorstanders van een humaan vluchtelingenbeleid aangevallen worden, moskeeën besmeurd worden en politie-auto’s in de fik gestoken door extreem-rechts.

Maar toen las ik deze politiek correcte column van Tom-Jan Meeus en werd ik een beetje onpasselijk.

Allereerst: natuurlijk is het naar als mensen tot aan je deur komen en deze besmeuren. Vanzelfsprekend. En dan heeft Baudet nog heel veel geluk: als parlementariër kan hij rekenen op de steun van de gehele politiek, alle media-aandacht en bescherming. Dat kunnen talrijke individuen die voor hetere vuren hebben gestaan niet zeggen. Dat kan de islamitische school, waar jonge kinderen door extreem-rechts werden geïntimideerd, niet zeggen. Integendeel, sommigen vonden de bezetting juist aanleiding om het eens over de onwenselijkheid van islamitische onderwijs te hebben.

Zogenaamde charme
Meeus schrijft: Baudet doet talrijke uitspraken die zeer voor discussie vatbaar zijn: de homeopathische verdunning van het volk; vrouwen die overheerst willen worden; cultuurmarxisme. Vorige week claimde hij zelfs op Twitter dat de EU is gevormd om „de (Koude) oorlog te voeren”.

Toch kiest hij er niet voor de ideeën van Baudet aan te vallen, liever werpt hij zich op de behoorlijk vruchteloze en averechtse actie van de deurbekladders. Typisch is dat, als die ideeën van Baudet ‘voor discussie vatbaar zijn’ waar blijft iedereen dan?

Ze zijn wel meer dan ‘voor discussie vatbaar’, ze werpen ons minstens zeventig jaar terug in de tijd. Ik begrijp best dat je als witte man de urgentie wat minder voelt, maar vrouwen en gekleurde mensen houdt Baudet niet voor de gek met zijn stropdas en zogenaamde charme. Het is een witte suprematist en seksist die macht heeft geroken en die, als hij zijn zin krijgt, verworven rechten teniet zal doen.

We hoeven het toch niet helemaal uit te spellen? Een man die vindt dat een ‘nee’ van een vrouw ‘ja’ betekent, omdat vrouwen volgens hem overmeesterd willen worden. Al die vrouwen voor ons die de autoriteiten hebben getrotseerd, verstoten werden door de gemeenschap en in elkaar geslagen door de politie, die hebben dat echt niet gedaan zodat wij nu weer dezelfde discussie gaan voeren.

Nazi-retoriek
Als Baudet een baardje had en Jneid als voornaam, had-ie al lang een gebiedsverbod gekregen. Met zijn racistische homeopathische verdunning: Thierry houdt het witte ras graag zuiver en heeft liever dat witte mannen alleen witte vrouwen overmeesteren. In een idealiter blank Europa.

De man lijkt regelrecht uit Inglourious Basterds gelopen, het is een karikatuur die grif put uit het nazisme, maar gaat steigeren als je dat benoemt. Maar dat geldt sowieso voor dat hele extreem-rechts: als je niet met nazi’s vergeleken wilt worden, kun je misschien de nazi-retoriek wat indammen. Als je geen racist wilt zijn, moet je misschien je racistische theorieën voor je houden. Of nog beter: sta gewoon voor je verachtelijke mening zonder dat laffe gekronkel.

In het licht van dit alles is een likje van Baudet heel wat ingrijpender: als zijn ideeën politiek uitgevoerd worden (en als het aan de blinde adoratie van het journaille ligt, gebeurt dat ook), is dat slecht nieuws voor heel veel vrouwen, ongewone Nederlanders en moslims.

Misschien kunnen we het daar eens uitvoeriger over hebben.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl