Egmont Manuka Honey

foto’s © Aicha Qandisha

Dat honing gezond is, wist ik. Als ik verkouden ben, is honing onontbeerlijk voor me, samen met citroenen en gember. Dat honing goed is voor je huid, had ik ook al begrepen van mijn zus die me aanspoorde het voor mijn gezicht te gebruiken. Dat natuurlijke beter is dan fabriekssoorten, kon ik natuurlijk ook wel gissen, maar dat je gradaties hebt en dat MGO, methylglyoxal, de waarde van honing bepaalt, dat wist ik niet.

Tot we twee potten Egmont Manuka Honey kregen opgestuurd om kennis te maken met de exclusieve honing van het Nieuw-Zeelandse familiebedrijf dat in 2008 klein begon en nu in ruim 20 landen verkrijgbaar is. In Nederland is de honing onder andere verkrijgbaar bij Holland & Barrett.

Manuka honing heeft de hoogste MGO waarde; MGO is rijk aan antioxidanten en werkt goed tegen bacteriën, ontstekingen en infecties. Dus hoe hoger de waarde, hoe effectiever de honing.

Caramel
De Manuka honing die wij kregen heeft de waarde van MGO 100+ en MGO 250+. De kleur en structuur is als van caramel. Dat zie je hieronder op de foto. De smaak vind ik heel zacht, maar mijn zus vond hem juist heel sterk, dus het is een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur.

Omdat ik wilde testen of de honing daadwerkelijk genezend kan werken voor de huid, heb ik hem gebruikt voor het eczeem op mijn handen waar ik sinds een paar jaar uit het niets last van heb. Tot mijn blije verrassing werkt de honing daar dus echt heel erg goed op. De lichte eczeem verdween meteen, de wat koppiger plekjes hadden meerdere keren honing nodig.

Maar mijn huid genas. Bij verkoudheid heb ik de honing gebruikt zoals ik dat altijd doe: met heet water, citroensap en gember. Om de effectiviteit te behouden, moet je kokend water iets laten afkoelen voor je de honing toevoegt.

Ik vind de smaak fijn en lekker. Je kunt de honing natuurlijk gebruiken zoals je dat met gewone honing ook doet, maar daar vind ik hem te kostbaar voor. Ik gebruik hem voor mijn huid en gezondheid en heb inmiddels mijn twee zussen ook van de honing voorzien en alweer bijbesteld.

Ik weet dat niet iedereen zich Egmont Manuka Honey kan veroorloven, maar mocht je profijt hebben van honing (of simpelweg ervan houden), dan is dit het ideale moment, want bij Holland & Barrett krijg je nu de tweede pot er gratis bij.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “Egmont Manuka Honey