Volgende week schijnen we temperaturen van 28 graden te halen, dus tijd voor een lekker zomers recept. Een pastasalade is het ideale gerecht voor een warme dag. Lekker makkelijk klaar te maken en bovendien heel eenvoudig te variëren zoals Fadila hieronder met smakelijke foto’s laat zien. De zon straks niet alleen in het land, maar vooral op je bord.
Voor 6 personen
500 gram pasta, soort naar wens
Een groot blik (425 ml) maïs
Een zakje van 450 gram diepvries-artisjokharten (bij Marokkaanse of Turkse winkel)
250 gram grote garnalen
Zout en peper naar smaak
Gesneden peterselie
Paprikapoeder naar smaak
Zonnebloemolie
Citroen
Voor de vinaigrette:
Drie eetlepels azijn
Een theelepel suiker
Een theelepel gladde mosterd
125 ml walnotenolie
Een eetlepel gemalen walnoten
Een eetlepel gesneden peterselie
Zout en peper naar smaak
Kook de pasta in zout water. Spoel de gekookte pasta met koud water en laat het uitlekken.
Snij de artisjokharten in vieren en kook ze in water, met zout en een beetje citroensap, tot ze zacht zijn. Afhankelijk van de artisjok kan dit zeker een half uur of iets langer duren.
Doe de garnalen in een koekenpan. Voeg zout, peper, gesneden peterselie, paprikapoeder en een beetje zonnebloemolie toe. Kook het zo’n drie minuten. Laat ook dit uitlekken.
Maak vervolgens de vinaigrette: meng azijn met zout. Voeg mosterd en suiker toe. Voeg vervolgens al kloppend (alsof je mayonaise maakt) langzaam de walnotenolie toe, tot er een dikke saus ontstaat. Voeg daarna de walnoten, peterselie en peper toe. Meng het goed.
Spoel de maïs en laat de korrels uitlekken.
Meng de pasta met de maïs en iets meer dan de helft van de vinaigrette. Meng de resterende vinaigrette met de artisjokharten.
Zet de pasta op een bord. Doe daarop de artisjokken en garnalen.
Variatie
500 gram pasta
2 kipfilets
Kleine mozarella’s
Kerstomaten
Ananas op ananassap
Een groot blik (425 ml) maïs
Zwarte olijven
Zout en peper naar smaak
Paprikapoeder naar smaak
Zonnebloemolie
Walnotenhelften
Vinaigrette:
volg het recept van hierboven
Kook de pasta in zout water. Spoel de gekookte pasta om met koud water en laat die uitlekken.
Snijd de kipfilet in stukjes. Voeg zout, peper en paprika toe en bak de stukjes in zonnebloemolie. (Kan ook met kipkruiden). Laat de kip koud worden.
Snijd de ananas in stukjes. Spoel de maïs en laat die uitlekken.
Meng de pasta met de vinaigrette en maïs.
Voeg vervolgens de kipstukjes en ananas toe en zet het op een bord.
Decoreer de pasta nu met de kerstomaten, in tweeën gesneden, bolletjes mozarella, zwarte olijven en halve walnoten.
Besaha wa raha!
Foto’s: © Fadila Bouazza