Fadila’s versnaperingen

koekjeart

Mijn moeder legt een plaat warme koekjes op tafel. De zoete geur bereikt mijn neus en ik loop snel naar de keukentafel toe om een koekje te pikken en de heerlijke geur van dichtbij op te snuiven. Mijn maag begint meteen te knorren. De koekjes zijn nog iets te warm. ‘Nee,’ mijn moeder duwt me zachtjes lachend bij de koekjes vandaan, als ik mijn arm uitstrek om er eentje te pakken. ‘Je mag ze pas eten als ik dat zeg.’ Ze lacht en weet dat het toch zinloos is mij weg te jagen. Ik krijg een koekje. ‘Als ik het niet proef, dan weet je toch niet of ze zijn gelukt?’ zeg ik met volle mond.

Carameltaarten
Mijn hele leven al worden mijn smaakpapillen, mijn neus (de geur van mijn moeders brood is een van de lekkerste geuren die ik ken) en mijn buik (dat is te zien) enorm verwend door mijn moeders kook- en bakkunsten. Waar vriendjes en vriendinnetjes elke verjaardag wéér een appeltaart kregen, had ik elk jaar de meest bijzondere taarten. Vaak caramel, omdat dat mijn lievelingssmaak is. Of ijstaarten. Mijn moeder vroeg me wat ik wilde en dan maakte ze daar zo een taart bij.

Koekjes, desserts, taarten, gebakjes, broodjes, maar ook hartigheden. Het is allemaal hemels lekker. In een vlaag van waanzin heb ik het eten van mijn moeder eens afgezworen. Om te diëten. Ik heb nog nooit zo vaak aan mijn moeders eten gedacht als tijdens die korte periode. Het ene na het andere gerecht riep ik na elkaar af, tot mijn moeder tranen van het lachen had. Al vrij snel daarna was ik in weer in de koekjestrommel te vinden. En waarom zou ik mezelf zo martelen, dacht ik, terwijl ik weer een koekje in mijn mond stopte en me even intens gelukkig voelde.

Maple pecankoekjes
Mijn moeders eten omschrijven is het altijd tekort doen. Want hoe omschrijf ik de hemelse ma’moul, met een hart van pistache, zo heerlijk zacht. Mijn favoriete smakencombinatie maple pecan, die mijn moeder zowel in koekjes als cupcakes weet te stoppen. De taarten die niet alleen heerlijk smaken, maar er ook nog geweldig uitzien.

Iedereen zou een keer mijn moeders eten moeten proeven. Alleen, dan hou ik zo weinig over. En als het op haar eten aankomt, ben ik enorm gierig.

Recepten op Aicha Qandisha
Daarom mogen jullie zelf aan de slag. Vanaf vandaag staat er iedere vrijdag een recept van haar online. Om in het weekend de keuken in te gaan en lekker te smullen. Vandaag beginnen we met de zalige frambozen-vanillebavaroistaart.

Veel succes en besaha wa raha!

Majda
majda[at]aichaqandisha.nl