Feqqas zijn Marokkaanse, krokante koekjes, die op vele manieren gemaakt kunnen worden. Op Aicha Qandisha laten we natuurlijk Fadila’s manier zien. De koekjes lijken op de Italiaanse cantuccini, maar smaken anders: ze zijn niet echt zoet en ideaal om in de koffie of thee te dopen.
Voor ongeveer 96 koekjes
4 eieren
180 gram suiker
160ml zonnebloemolie
300 gram hele amandelen: rooster ze licht en hak ze zeer grof of snijd ze met een mes
60 gram geroosterd sesamzaad
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel bakpoeder
Snufje zout
500 gram bloem
Neem 3 eieren en 1 eiwit (bewaar een eierdooier in een kommetje). Klop de eieren met suiker en vanillesuiker dik en schuimig. Voeg al kloppende de olie toe, daarna de amandelen en het sesamzaad en meng goed. Voeg tenslotte de bloem met zout en bakpoeder toe en meng tot een stevig deeg ontstaat. Deel het deeg in drieën. Maak lange staven en zet ze op een bakplaat.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eierdooier los met 1 theelepel melk en een snufje vanillesuiker. Bestrijk de staven met dat mengsel. Maak met een vork streepjes op de staven.
Bak de staven vervolgens 15 minuten half gaar. Neem ze uit de oven en dek ze met plastic folie en een theedoek. Laat ze goed koud worden.
In de tussentijd doe je de oven uit of bak je iets anders.
Snijd de staven na een paar uur in dunne schijven van 1 cm (met een elektrisch mes gaat het makkelijker).
Zet de koekjes weer op de bakplaat.
Bak de koekjes verder. Aan beide kanten moeten ze goudbruin en krokant zijn.
Laat de feqqas afkoelen op een rooster. Bewaar ze in een trommel, dan zijn ze langer houdbaar.
Besaha wa raha!
info[at]aichaqandisha.nl