Four Seasons in Havana

lumiere-crime-series-four-seasons-in-havana

In het Havana van de Cubanen, aan de zelfkant van de samenleving, ver van de toeristische trekpleisters, waar de vrolijke verf van de gebouwen afbladdert en de mensen hun zorgen wegdrinken, onderzoekt rechercheur Conde (gespeeld door Jorge Perugorría, Cuba’s bekendste acteur) samen met zijn rechterhand Manuel in de achtdelige serie Four Seasons in Havana opvallende moordzaken.

Vier zaken, twee afleveringen per moord. Dat is het gegeven van de door Lumière Series uitgebrachte reeks die je zowel online als op dvd kunt aanschaffen.

Conde is een getekend man. Een doortastende agent die natuurlijk op de hielen wordt gezeten door zijn superieuren, maar eigenwijs volhardt ook al heeft-ie er eigenlijk helemaal geen zin meer in, in die door corruptie vergeven politiewereld. Conde is een man met melancholische ogen en een bijna gepijnigde blik. Hij hunkert naar de liefde, maar moet het op wat vluchtige affaires na doen met zijn vrienden en deprimerende appartementje waar hij op verloren uren verhalen schrijft op zijn oude typemachine.

four-seasons-in-havana-still

Ongemakkelijk
Four Seasons in Havana is een sfeervolle misdaadserie. De couleur locale is fascinerend, de personages interessant en vaak ook geloofwaardig en het acteerwerk overtuigend. Ik merk sowieso dat ik die gladgestreken Amerikaanse series met bijdehante praatjes en designerkleding niet meer trek. Al een hele tijd kijk ik alleen nog maar de heerlijk trage BBC first series en Netflix.

En Four Seasons in Havana dus, waar mensen nog mensen zijn met al hun fouten en kwetsbaarheden en de seks soms onbeholpen en ongemakkelijk. Het zijn ook geen mode-poppen, behalve de vrouwen dan die, dat moet gezegd, allemaal fantastische lichamen hebben. Maar Conde zelf is moe en onverzorgd. Je kunt bijna het zweet ruiken en de walm alcohol. Tegelijk is het een goede gast met een groot rechtvaardigheidsgevoel en een feilloze intuïtie.

lumiere-crime-series-four-seasons-in-havana-conde-en-manuel

Een ideale reeks voor deze lome, warme dagen. Mocht de toeristenindustrie straks Cuba echt veranderen, dan hebben we in ieder geval deze serie nog om in die sfeer van rauw, onopgesmukt en dronken Cuba te verdwalen.

‘Four Seasons in Havana’ is verkrijgbaar op DVD voor 24,95 en je kunt de serie online kijken voor 19,99.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl