Een en al luchtigheid, dit heerlijke dessert. Met echte frambozen, en we weten hoe gezond die zijn. Voelt het toch een heel klein beetje alsof je niet aan het zondigen bent. En zondigen was niet eerder zo lekker. En luchtig. Ja, ja, de feestdagen zijn voorbij, maar lekker eten doen we niet alleen die paar dagen, maar het hele jaar door.
Voor tien stuks, kookringen diameter 8 cm en hoogte 6 cm.
Voor het deeg:
4 eieren
120 gram suiker
zakje vanillesuiker
mespunt zout
100 gram bloem
20 gram maizena
groene kleurstof
Voor de mousse:
200 gram gepureerde frambozen zonder pitjes
3 eiwitten
150 gram suiker
50 ml water
9 gram gelatineblaadjes of -poeder
3 dl geklopte slagroom (tot vla dikte)
Voor de siroop:
100 gram suiker
1 dl water
1 zakje vanillesuiker
Voor de garnering:
200 gram gepureerde frambozen zonder pitjes
100 gram suiker
6 gram gelatineblaadjes of -poeder
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat van de oven (30cm bij 40cm) met bakpapier en smeer het in met boter.
Voor het deeg:
Klop de eieren met de suiker en de vanille tot het volume verdubbeld is. Voeg druppeltjes kleurstof toe tot de gewenste kleur. Spatel dan de gezeefde bloem, het zout en de maïzena erdoor. Doe dat voorzichtig met een spatel zodat het een luchtige substantie blijft.
Strijk het deeg vervolgens op de bakplaat en laat het 15 minuten in de oven bakken.
Nadat het deeg klaar is, keer je de cake om op nieuw bakpapier, haal het oude bakpapier eraf en laat het dan afkoelen.
Maak in de tussentijd de siroop: breng het water, de suiker en het vanillesuiker aan de kook tot een siroop.
Als de cake is afgekoeld, haal dan de stukjes gebruinde cake eraf, zodat de cake een egale groene kleur behoudt. Snij dan rondjes uit de cake met de kookringen. Bekleed de ring van binnen met een pvc rhodoid en plaats de cakerondjes in diezelfde kookringen. Bestrijk de cakejes dan met de siroop.
Maak vervolgens de mousse: breng de suiker met het water aan de kook tot 120 graden. Klop de eiwitten met een snufje zout tot een schuim en druppel dan voorzichtig de warme siroop door het eiwitschuim en blijf doorkloppen tot de massa afgekoeld is.
Week de gelatine in koud water, klop de slagroom, verwarm de frambozenpuree en los de gelatine erin op. Meng de frambozen met het eiwitmengsel en de slagroom en meng alles voorzichtig tot je een mooie, egale massa krijgt.
Giet dit mengsel in de ringen op de cake en hou de rand van de ringen vrij voor de bovenlaag. Laat het een nacht in de koelkast stijven.
De volgende dag week je de gelatine in koud water en warm je de frambozenpuree op met suiker, los daar dan de gelatine in op en laat het afkoelen en giet het dan in de kookringen tot de rand en laat ze wederom twee uurtjes opstijven. Haal het dessert uit de ringen voor het serveren.
Besaha wa raha!
Alle foto’s: ©Fadila Bouazza