Garden of Lace

garden of lace k

foto’s © Carine Gilson

Met enige gêne moet ik als fervent lingerie-liefhebber bekennen dat ik niet eerder had gehoord van de Belgische ontwerper Carine Gilson. Mijn liefde voor onder andere Aubade, La Perla, Chantal Thomass en Agent Provocateur heeft me in al die jaren niet geleid naar haar stijlvolle lingerie die ze al dertig jaar ontwerpt in haar Brusselse atelier voor haar internationale clientèle.

Hier kwam verandering in dankzij Gilsons fraaie boek Garden of Lace met een inkijkje in haar werk, ontwerpen, stoffen en filosofie.

“But I don’t want to go among mad people,” Alice remarked.
“Oh, you can’t help that,” said the Cat: “we’re all mad here. I’m mad. You’re mad.”
“How do you know I’m mad?” said Alice.
“You must be,” said the Cat, “or you wouldn’t have come here.”

Het boek opent met het beroemde citaat uit Alice in Wonderland, bevat onder andere tekstbijdragen van Karen van Godtsenhoven, de ex-curator van het Antwerpse ModeMuseum die nu voor het prestigieuze Metropolitan Art Museum in New York werkt en een voorwoord van de Emiratese prinses Al Reem Al Tenajji. Daarmee is eigenlijk ook de vraag beantwoord waarom ik Gilson nog niet kende, haar ontwerpen zijn voor de welvarende elite en beroemde vrouwen als Monica Belluci en Kirsten Dunst die het boek sieren met prachtige foto’s in Gilsons ontwerpen.

(c) Maison Carine Gilson 1

Garden of Lace is niet alleen een testament van Gilsons werk, maar ook een ode aan kant en zijde, de twee materialen waar Gilson mee werkt en haar verhalen mee vertelt. Draagbare, kostbare verhalen in de vorm van lingerie en zijdezachte nachtkleding als uiting van een liefdevol verbond tussen ambacht en kunst.

Haute lingerie
‘Mon coeur est fait de dentelle’; kant wordt door Van Godstenhoven omschreven als de muse van Gilson. Als je goed kijkt zie je vogels, bloemen en internationale invloeden verwerkt in de stoffen die gebruikt worden voor de ontwerpen. Chantilly kant, geweven van zijde, is haar favoriete soort.

Schetsen, tekeningen, foto’s, stoffen, details en ontwerpen. Het boek bevat alles van idee tot realisatie en balanceert op het kruispunt van luxe lingerie, kunst en literatuur. De ontwerpen van Carine Gilsons zijn niet slechts ontwerpen, ze staan voor een universum waarin ambacht centraal staat, kunstzinnigheid de drijfveer is en esthetiek de rode draad. De ontwerpen van Gilson roepen een tijd en sfeer op waarin er nog aandacht was voor rust en kwaliteit en het leven nog niet zo gejaagd was.

maison carine gilson

Er is een wereld van haute lingerie voor me opengegaan. Eentje waarin de trousseau nog altijd in gebruik is. Vroeger was de trousseau de kleding en lingerie uitzet voor jonge dames die zouden trouwen. De kleding en lingerie werden met de hand gemaakt met de initialen van de bruid. Carine Gilsons stelt voor haar cliënten nog altijd trousseaus samen in nauw overleg met hen persoonlijk.

Haute lingerie, inderdaad. Exclusief, op maat en van een breekbare schoonheid.

‘Garden of Lace’, Uitgeverij Lannoo, bestelt u hier voor 45,00.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl