GeenStijl en de vrouwen

thompkins-h-matteson

Thompkins H. Matteson

Mooi hoor, de oproep GeenStijl daar te raken waar het pijn doet: bij de adverteerders. Maar toch voel ik me er wat ongemakkelijk bij dat mensen nu pas wakker worden en aanstoot nemen.

Ik begrijp die dynamiek niet: na jaren van terreur die zich uitstrekt tot regelrechte intimidatie, pogingen andersdenkenden kapot te maken met leugens, inbreuken op privacy en onversneden racisme, antisemitisme, homofobie en haat, is met het gebruik van vrouwenbillen nu de maat vol.

Korrel zout
Begrijp me niet verkeerd, het is fijn dat er eindelijk wat gebeurt, maar het is wel wat laat en toch ook best wel wrang dat er pas wat beweging in komt als, sorry dat ik het toch zeg, autochtone vrouwen zich uitspreken. Hoe vaak is de site de afgelopen jaren niet aangehaald als verfrissend? Critici die wezen op de gestapo-achtige vervolging werden weggezet als zuur en humorloos en slachtoffers simpelweg genegeerd. Als de karakterloze leden van de redactie worden aangesproken op hun verwerpelijke werk, duiken ze altijd laf weg: ze weigeren interviews en het ene moment verschuilen ze zich achter de journalistiek en het andere, als ze gedaagd worden, is er plots niks journalistieks aan en moeten we het allemaal met een korrel zout nemen.

Nou nee, geen miljoen korrels zout helpen tegen het online plaatsen van privé-gesprekken en gestolen seksfilmpjes. Niets maakt de verachtelijke intimidatie goed. Geen journalistiek masker rechtvaardigt de regelrechte leugens en smaad waar de voltallige redactie zich van bedient en geen alternatief feit zal ooit verhullen dat GeenStijl bestaat uit racistische, gefrustreerde, overjarige, destructieve etters, die eigenlijk niks liever willen dan ook bij de grote media-jongens te horen en die, als je hen aanspreekt op hun walgelijke gedrag, wezelen dat hun online persona een karikatuur is.

Vergif
Vertel dat maar aan de slachtoffers die opgejaagd zijn door hen. Vertel dat aan de mensen die hun baan verloren en die de lawine aan bagger over zich heen kregen omdat een of ander micro-lulletje of vrouwelijke meeloper van de site besloot hen aan te pakken, waarna hun lezers de rest deden. Ik heb het meegemaakt, dierbaren hebben het moeten ondergaan.

GeenStijl jankt nu, maar zij zijn geen slachtoffers, maar daders; onbeschaamde, sadistische daders die vrijheden én veiligheid opeisen die ze anderen ontzeggen. Dus mooi dat sommige bedrijven zich nu eindelijk terugtrekken. Maar laat het niet alleen zijn vanwege het seksisme, maar vanwege het hele karakter van de site. Want anders is er niets gewonnen. Uiteindelijk zullen niet alleen de bedrijven de doorslag moeten geven, maar iedereen met gezond verstand, door simpelweg niet te clicken. Het gehits en de woordentroep op die site zijn puur vergif. Misschien dringt dat nu eindelijk door en gaan mensen niet kirren als ze straks weer op zo’n cheap applause lijstje komen te staan van leukste twitteraars, of zo.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “GeenStijl en de vrouwen