Een van de zaligste gerechten uit de Marokkaanse keuken: gehaktballetjes in tomatensaus. Dit is de geur van mijn jeugd, van het zonovergoten Marokko met de rijkdom van haar kleuren en smaken. Niet alleen lekker zo of met brood, maar ook perfect bij pasta en rijst. Eenvoudige, maar overheerlijke kost die nooit gaat vervelen en die altijd een beetje nostalgisch (s-)maakt.
Voor het gehakt:
500 gram gehakt
1 zeer fijn geraspte ui
1/2 theelepel kaneelpoeder
Zout en peper naar smaak
1 theelepel milde paprikapoeder
1/2 theelepel komijnpoeder
Pikante paprikapoeder of cayennepeper naar smaak
4 eetlepels gehakte, gladde peterselie
4 eetlepels gehakte verse koriander
1 eetlepel zonnebloemolie om in te bakken
Voor de tomatensaus:
2 blikjes gepelde tomaten
1 geraspte ui
1/4 theelepel kurkumapoeder
Peper en zout naar smaak
Cayennepeper of pikante paprikapoeder naar smaak
2 eetlepels olijfolie of boter (botersmaak is lekkerder, maar olijfolie gezonder)
5 eetlepels gehakte, gladde peterselie
Meng het gehakt met alle ingrediënten en maak er zeer kleine balletjes van.
Bak ze in een pan rondom bruin in een eetlepel zonnebloemolie.
Neem de gehaktballetjes uit de pan. Doe in dezelfde pan olijfolie/boter met het geraspte ui en fruit het glazig. Voeg de geprakte tomaten toe, samen met zout, peper, kurkumapoeder en de cayennepeper of pikante paprikapoeder. Laat zachtjes zo’n 15 minuten koken. Voeg nu de balletjes toe. Roer goed. Laat ze nog zo’n 20 à 25 minuten zachtjes koken, tot het water is verdampt.Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de gehakte peterselie toe.
Serveer de gehaktballetjes met Marokkaans brood, pasta rijst of -zoals op de foto- (zelfgemaakte) shoarmabroodjes.
Besaha wa raha!
Alle foto’s: © Fadila Bouazza
Een reactie op “Gehaktballetjes in tomatensaus”