Giftige pijlen

evil_queen1

Gisterenavond zag ik tijdens het zappen een van de actrices van die vreselijk saaie CSI-serie en het viel me op hoe haar neus was geslonken en het voorhoofd bevroren.

Vanochtend zat ik eens te kijken naar de nieuwe ava van Nancy Ajram op Twitter en ook bij haar viel me de bijna porseleinachtige huid van haar gezicht op. Alsof je haar pijn zult doen als je haar aanraakt.

Er is in gesneden en in gespoten, dus hoe normaal kan die nu helemaal aanvoelen? Dat moet wel tegennatuurlijk, misschien wel plastiek, voelen, alsof je een kunstmatig kussentje aanraakt. Sowieso begrijp ik dat krampachtige gevecht tegen rimpels en natuurlijke veroudering niet.

Grijze haren zijn deprimerend, ik beken, en hoe meer ik er ontwaar, hoe dieper ik zucht, maar het idee mijn haren te verven, wijs ik resoluut af. Het komt niet eens in me op om als een soort Ben Ali
of Schröder door het leven te gaan en om wat eigenlijk? De illusie vast te houden dat ik jong ben? Natuurlijke ouderdom heeft zijn eigen schoonheid, charme en ontroering, vind ik.

Vrouwen als Patricia Paay en Madonna (niet dat ze op hetzelfde niveau verkeren, maar allez) zien dat heel anders. Zij vieren hun jeugdigheid in weerwil van hun leeftijd en de zwaartekracht. Hoewel, zo moet ik toegeven, zij de tand des tijds aanzienlijk beter hebben doorstaan dan ik. Had ik hun lichaam maar, bedoel ik te zeggen.

In dat licht is het fascinerend te zien hoe agressief, grof en neerbuigend er op de twee vrouwen wordt gereageerd door mannen voor wie een vrouw kennelijk aan een bepaald zelfbeeld moet voldoen en door vrouw die hun pijlen in extra gif dippen alvorens ze af te vuren.

Is dat omdat de vrouwen er goed uit zien en dat eigenlijk niet mogen? Omdat ze voor hun seksualiteit uit durven komen? Vrouwen en seks, het blijft een gevoelig onderwerp waar door de minder bevrijden van geest nogal krampachtig en vijandig op wordt gereageerd, alle verbrande beha’s ten spijt. Of is het omdat zelfbewuste vrouwen die lak hebben aan conventies de nietigheid van het bestaan van hun critici zo achteloos blootstellen?

Ik gok op dat laatste.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl

2 Reacties op “Giftige pijlen

  1. 6 augustus 2013 om 18:25

    Ik weet nog heeel lang geleden. Tina Turner in Sonja’s goed nieuws show. Toen al mopperden mensen dat dat niet meer kon. Zo’n oud mens ;-)

  2. 7 augustus 2013 om 08:04

    Ik hoop altijd maar dat een vrouw een zelfbeeld heeft waar ze zich goed bij voelt. Wie ben ik om daar dan tegenin te gaan?