Goede seks gaat door de maag

Ida Bagus Rai

Eten en seks zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat is waarschijnlijk altijd zo geweest. Als de oerman met lege handen thuiskwam van de jacht, kwam hij het grotje van de oervrouw niet in.

Een van de leukste films over seks en eten is de Japanse productie Tampopo. In een van de vele grappige scènes krijgt een van de hoofdpersonen van een oude meester les hoe op de juiste manier ramen (soort noedels) te eten. Die slurp je niet zomaar op, neeh, daar gaat een compleet voorspel aan vooraf. Je moet het kommetje en de inhoud goed bestuderen en in je opnemen, de geur opsnuiven, het vlees teder aanraken met de puntjes van je stokjes, voor er überhaupt sprake van kan zijn dat er gesmikkeld kan worden.

In diezelfde Tanpopo zit een onvergetelijke vrijscène met een opvallende hoofdrol voor een rauwe eidooier die de twee geliefden steeds met de mond aan elkaar doorgeven, heen en weer. De vrouw raakt steeds meer opgewonden tot de eidooier in haar mond knapt en het geel uit haar mond loopt. Tampopo is sowieso het bekijken waard: de film laat een bonte stoet afrodisiacs voorbij komen en zit vol prikkelende culinair-erotische scènes.

Tampopo

Hooglied
Dat eten de ideale voorbereiding is voor vrijen en dat liefde zeker ook door de maag gaat, dat weten de Fransen al heel lang. Naar verluidt kregen bruidegommen in het negentiende eeuwse Frankrijk een driegangenmenu met asperges (over asperges zei kruidenkenner Nicholas Culpeper dat ze de lust opwekken bij zowel mannen als vrouwen) om er tijdens de huwelijksnacht helemaal klaar voor te zijn en met hun eigen asperge de bruid te verwennen. Naast de broodnodige vitamines bevatten asperges ook foliumzuur en dat is een welkom ingrediënt om het orgasme te stimuleren.

Ik stel me zo voor dat de overgeile bruidparen, zich amper bedwingend, zich door de drie gangen heen werkten terwijl de bruid, naarmate de maaltijd vorderde, iedere asperge steeds meer voor een genotsroede aanzag die ze met gusto verslond. Haar bruidegom kwam dankzij de asperges in een gretig en gewillig gespreid bedje terecht.

Eten en vrijen hebben hetzelfde effect op je gemoed. In het pikante bijbelboek Hooglied wordt zelfs nauwelijks onderscheid gemaakt tussen verliefdheid, seksualiteit en eten en drinken:

Uw lippen, o bruid! druppen van honigzeem; honig en melk is onder uw tong

Mooier is de hunkering naar een kus zelden onder woorden gebracht. De dichter gaat verder:

Uw scheuten zijn een paradijs van granaatappelen, met edele vruchten, cyprus met nardus;
Nardus en saffraan, kalmus en kaneel, met allerlei bomen van wierook, mirre en aloë, mitsgaders alle voornaamste specerijen.
O fontein der hoven, put der levende wateren, die uit Libanon vloeien!
Ontwaak, noordenwind! en kom, Gij zuidenwind! doorwaai mijn hof, dat zijn specerijen uitvloeien. O, dat mijn Liefste tot Zijn hof kwame, en ate zijn edele vruchten!

kaneel

Heb je seks zoals je een hamburger eet: binnen vijf minuten naar binnen schrokken, zonder smaak, gevoel of passie? Of geef je de voorkeur aan een gourmettante maaltijd, zoals de vrijers uit het Hooglied? Ga eens vreemd met wat ander eten en prikkel je tong. Als je het goed aanpakt, prikkelt jouw tong voor je het weet iemands oester.

Mojo
Ik was eens ongewild getuige van een gesprek tussen twee mannen: de een zei zuchtend maar eens naar huis te gaan, want hij moest er weer eens bovenop. Het was al weer maanden geleden. Hij had er helemáál geen zin in, besloot hij. Nee, als het zo moet, zou het van mij ook niet hoeven. De dodelijke saaiheid van die man straalde uit elke porie. Ik vroeg me af of zijn vrouw eigenlijk ook vond dat het ‘weer eens moest gebeuren’ en hoe die twee een ruimte zouden vullen.

Voeding en seks bepalen allebei je mojo. Neem je de tijd om rustig te koken, te eten en de smaak van de gerechten tot je te nemen, of knaag je alles ongeïnteresseerd weg omdat de maag nu eenmaal gevuld moet? Zo ook in bed: heb je seks uit onbedwingbare, heerlijke lust, of omdat het ‘weer eens moet gebeuren’? Heb je eigenlijk wel seks of sla je het over, net als je middaglunch, en is je sappige vijg (ook een afrodisiac!) opgedroogd tot het formaat van een rozijntje?

Over vijgen gesproken: fruit zoals de vijg, maar ook de abrikoos laat je bloed weer stromen, zo beschrijft Shakespeare in zijn stuk Midzomernachtsdroom:

Wees aardig en hoffelijk naar deze man;
Dans voor hem en laat zijn ogen rollen;
Geef hem abrikozen en bramen,
met blauwe druiven, groene vijgen en moerbeien
en de allerbeste honing.

vijgen

Hoe meer aandacht je aan vrijen en eten geeft, hoe groter het genot. Proef de ingrediënten, merk op wat ze met je papillen doen en al snel wil je niet anders meer. Waarom genoegen nemen met een ongeïnspireerd saai stuk vlees met wat groenten dat je monotoon wegkauwt, als de juiste kruiden en ingrediënten je zo kunnen vervoeren dat je partner het dessert wordt dat je langzaam, smullend, kreunend van genot opsmikkelt? En weet je wat het mooie is? Je partner is als die taart uit het sprookje die nooit opraakt.

Oesters
Afrodisiacs, volgens sommigen zijn ze een mythe, en bestaat er geen eten dat de lust opwekt, maar wie de oude literatuur onderzoekt en wetenschappelijke resultaten bekijkt, merkt dat het met die mythevorming wel meevalt. Shakespeare, de Kama Sutra, 1001 Nacht, de Bijbel en de verleider aller verleiders Casanova, maken gewag van allerlei spannend voedsel dat het vuur in de lendenen laat branden. Over Casanova wordt gezegd dat hij 50 oesters per dag at voor zijn viriliteit. Hij mocht die ook graag delen met zijn veroveringen:

Ik plaatste de schelp op haar lippen en na wat gegiechel, zoog ze de oester naar binnen en hield hem tussen haar lippen. Ik pakte de oester terug door mijn lippen op de hare te drukken.

In 2005 publiceerde een groep Italiaanse en Amerikaanse wetenschappers een onderzoek waaruit blijkt dat oesters veel aminozuren bevatten die het niveau van de sekshormonen verhoogt. Volgens datzelfde onderzoek moet je de lente-oesters hebben, want die zijn het meest lustopwekkend, omdat ze in de lente voortplanten en de hoeveelheid aminozuren maximaal is. Je moet de oesters wel rauw eten, in gekookte vorm verliezen ze hun effect.

oesters

Koriander, mijn favoriete kruid, werd in het oude China gebruikt in een liefdesmiddel, omdat ze dachten dat je er onsterfelijk van werd.

Pak eens een bos koriander, ga er met je vingers doorheen en ruik eraan. Een van de troeven van onder andere de Marokkaanse en Vietnamese keuken is koriander: als je het eenmaal geproefd hebt, zullen je gerechten niet meer compleet zijn zonder.

Dadels zijn niet alleen heel gezond, maar stonden bij Arabieren te boek als het ‘heilige fruit’. Op Marokkaanse bruiloften geeft het bruidspaar elkaar een dadel en melk. Dadels met melk en kaneel gemengd werken lustopwekkend.

Honingmaand
Na de bruiloft volgen de wittebroodsweken. In het Engels heet de huwelijksreis honeymoon, in het Frans spreken ze van lune de miel en in het Arabisch shahr al ‘assal honingmaand. Honing, het zoete smeermiddel voor een goed huwelijk volgens oude legendes en in de Kama Sutra en The Perfumed Garden (een Arabische erotische handleiding uit de vijftiende eeuw) komt de gouden vloeistof voor als zinnelijke stimulant, vooral vermengd met nootmuskaat. Volgens de mythe dipte Cupido zijn pijlen in honing alvorens ze af te schieten. De beroemde Perzische arts Avicenna schreef in de elfde eeuw een mix van honing, gember en peper voor om de liefdeshormonen te stimuleren.

perfumed garden

De Kama Sutra gaat nog iets verder en raadt het volgende aan als je je geliefde aan je wilt onderwerpen:

Smeer je penis voor de liefdesdaad in
met honing waar zwarte peper in zit,
lange peper en groene doornappel –
het zal je dame volledig verpletteren

Rode pepertjes zijn sowieso heel handig als je je geliefde wat warmer wilt krijgen. Letterlijk warmer. Als de endorfine in de chilipeper vrijkomt, stijgt de adrenaline en de lichaamswarmte. Montezuma, de grote Aztekenheerser, verrijkte naar verluid zijn chocoladedrank met chili voor hij zijn concubines bezocht.

Niet dat nu zo nodig was, want stop een vrouw wat chocola in haar mond en je kunt alles met haar doen. Voor wie vervolgens de hele nacht door wil gaan, biedt The Perfumed Garden uitkomst met een opvallend recept:

Als een man de hele nacht wil copuleren (…) kan hij het volgende recept gebruiken. Hij moet een groot aantal eieren halen zodat hij er veel van kan eten en ze bakken in vers vet en boter. Eenmaal klaar doet hij ze in de honing en vermengt alles goed. Hij moet daarna zoveel mogelijk ervan eten met een klein beetje brood en dan zal hij er zeker van zijn dat zijn lid de hele nacht niet zal rusten.

Bovenstaand fragment volgt op een rij tips waarin onder andere eieren, uien en kamelenmelk aangeraden worden voor een extreem viriele penis die immer alert en klaar voor actie is. De lijst met afrodisiacs is langer en verrassender dan je denkt en het zijn niet alleen de producten die wat vorm betreft veel weg hebben van een fallussymbool of een vrouwenvulva.

Lustopwekkende marmelade
Om het de moderne seksminnende consument makkelijker te maken, biedt de hertogin van Northumberland, Jane Percy, een heel assortiment aan spannende cocktails en, sinds kort, lustopwekkende marmelade op basis van een oud recept gevonden in het huis van haar voorouders. Mercer’s Preserves brengen het prikkelende goedje op de markt en hopen dat de populariteit van marmelade er een boost meekrijgt. Dat mensen hun dag eens niet met chocopasta beginnen, en voor marmelade gaan. Dat de marmelade wel eens zou kunnen werken, is niet vergezocht, want volgens Japans onderzoek werken citrusvruchten in de ochtend verkwikkend.

Duik de keuken in, strooi wat pijnboompitten en verse muntbladeren over de salade. Verrijk je gerecht met gember en knoflook. En hou het dessert makkelijk door chocola te smelten en er verse aardbeien in te dippen. Of besprenkel ze met vanille, dat werkt net zo goed. Want wat uiteindelijk echt spectaculair goed werkt, is een geliefde die de keuken in duikt om eens lekker te koken. Geen opwindender gezicht, geen beter voorspel. De allergrootste afrodisiac ben je zelf. Al dan niet met een likje caramel.

Eerder gepubliceerd in Men’s Health.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl