Hoera voor de boerkini

strand Saidia

Hoe meer meningen ik over de boerkini voorbij zie komen, hoe ongemakkelijker ik ervan word. Vrouwen verbieden erin te zwemmen in naam van de vrijheid en goede zeden is een travestie. De zwemkleding linken aan terrorisme, zoals de burgemeester van Cannes David Lisnard deed, is een grof schandaal. Alsof het niet meestal de vrouwen zijn die slachtoffer zijn van reli-terreur. Lisnards opmerkingen zijn een fluim in het gezicht van iedere daadwerkelijk onderdrukte vrouw.

Dat de niqab tot discussie leidt, kan ik inkomen als relatief nieuw fenomeen in Europa. Puur persoonlijk begrijp ik niet waarom een vrouw ervoor zou kiezen als onzichtbare entiteit door het leven te gaan. Het idee dat vrouwen zich moeten bedekken zodat mannen niet verleid worden -en zelf in korte broeken en kleine shirtjes ernaast lopen- vind ik in toenemende mate onverteerbaar. Maar daar heb ik simpelweg niks over te zeggen. En dat wil ik ook helemaal niet. Bovendien is de realiteit niet zo eendimensionaal en spelen allerlei andere factoren zoals cultuur en traditie vaak een rol in de keuzes die mensen maken.

Gepolitiseerd egocentrisme
De politiek zou zich er ook niet mee moeten bemoeien. Uiteindelijk zouden mensen vrij moeten mogen zijn om zich te kleden zoals ze willen, wat anderen daarvan vinden doet er niet toe. De laatste jaren verwarren mensen nogal eens hun eigen particuliere meningen met universele waarheden. Gepolitiseerd egocentrisme is dat. Zo denken ze dat scheiding van kerk en staat betekent dat ze gevrijwaard mogen blijven van elke religieuze uiting, omdat zij toevallig niks met het geloof hebben. Of moeten mensen met een andere culturele of religieuze achtergrond opeens hun meningen en waarden gaan omarmen.

De boerkini, of wetsuit met capuchon, is een fijne oplossing voor mensen die niet bruin willen worden of willen verbranden (zoals ik in Azië vaak zie) of die een badpak te bloot vinden en graag bedekt afkoeling in het water willen zoeken. Aan de drukke Marokkaanse stranden zie je van alles door elkaar: mannen, vrouwen, badpakken en bikini’s en vrouwen die met kleding en al de verfrissende zee induiken. Ik vind het een ontroerend gezicht. Het vanzelfsprekende plezier dat het strand geeft aan een ieder zonder enig onderscheid te maken.

Er straalt ook geen dwang van af: geen scheve ogen naar de blote vrouwen noch naar de bedekte vrouwen. De golven dompelen iedereen onder terwijl er tussendoor nog flink geflirt kan worden -als je wilt.

Madonna
Ik kan heel goed begrijpen dat er vrouwen zijn die liever bedekt gaan zwemmen. Of dat nu is uit kuisheidsoverwegingen, of omdat ze niet zo blij zijn met hun lichaam, wat de reden ook is: het is een uitkomst en ik vind het idee dat ik in mijn bikini naast iemand kan liggen in haar boerkini heel troostend. Ik zie werkelijk niet hoe een vrouw in boerkini een ongemakkelijk gevoel zou kunnen geven, terwijl stoere hipsters of Madonna in een wetsuit geen probleem zijn.

Het opgelaaide en verschrikkelijk verstikkende conformisme van de laatste jaren dat onder het mom van ‘westerse vrijheden en waarden bewaken’ ieder die afwijkt criminaliseert, begint steeds engere vormen aan te nemen. Vooral moslimvrouwen worden constant en zonder enige terughoudendheid als inzet gebruikt door als islamcritici vermomde racisten en starre feministen die serieus denken dat je pas bevrijdt bent als je hun vaste set van normen omarmt -wat in de praktijk een flinke portie zelfhaat voor de moslim betekent.

De verschillen zien en die accepteren in plaats van erdoor beledigd raken. Dat zou een verademing zijn. Het eigen ongemak inslikken in plaats van anderen ermee lastig vallen. Dat zou ook helpen. En die vrijheid die mensen tot kotsens toe propageren nu eindelijk eens naleven en die ook een ander gunnen in plaats van die alleen voor jezelf op te eisen. Zou dat niet wat zijn?

Hassnae
info[at]aichaqandisha.nl

8 Reacties op “Hoera voor de boerkini

  1. 16 augustus 2016 om 12:20

    In deze integere beschouwing van Hasnae staat niet één letter waar ik het niet mee eens ben.
    Verademend!

    1. Elma Ouwehand
      17 augustus 2016 om 10:00

      Ja. Die ‘t’. Moet er nog even uit. Andrrs wordt mijn rode pennetje nerveus.

      1. 17 augustus 2016 om 15:22

        ‘Anders’ (tsja, als we dan toch gaan muggenziften)

  2. 17 augustus 2016 om 08:37

    Zolang er afwijkende normen/waarden gelden in zowel uiterlijk als gedrag voor vrouwen dan voor mannen, blijf ik een ‘verstarde feminist’.

  3. 17 augustus 2016 om 12:41

    Heel goed kritisch en doordacht stukje. Ik sta er 100% achter.
    Chapeau!!

  4. w
    17 augustus 2016 om 13:11

    Voel me vreselijk..WELKOM in Marokko, nu!!

  5. 21 augustus 2016 om 13:00

    De Fransen proberen het principe van Laïcité te handhaven, en ze merken dat ze de strijd verliezen.
    In Nederland en Duitsland hebben we zogenaamde multiculturele samenlevingen.

    Een werknemer heeft het recht een hoofddoek te dragen. Dit is nu zelfs in de rechtbank toegestaan.
    niet islamitische Instellingen met moslim medewerkers krijgen hierdoor een Islamitische uitstraling. Geniaal!
    Het recht op godsdienstvrijheid in de UK ging zo ver dat mannen en vrouwen gescheiden moesten worden in de colleges van de universiteit. Was dit niet het geval, dan zouden Moslims niet kunnen deelnemen aan het college.
    Cameron heeft hier persoonlijk een einde aan gemaakt.

    De Islam als geloof (net als andere geloven) is expansief. Men gebruikt het libertijnse ideeën om vrijheden te verwerven die vervolgens andere ontnomen worden.
    Erdogan zag democratie als een tram, “zodra we de halten hebben bereikt stappen we uit”.
    De strijd is asymmetrisch, waarbij godsdienstige uitingen een fundamenteel recht is en waarbij men niet gevrijwaard kan worden van deze kwalijke nonsens. (ik heb de koran en de bijbel gelezen) In menig Nederlandse steden is de oproep tot gebed van de Moskee nu toegestaan!
    Europa is geen samenleving waar ieder recht heeft op zijn persoonlijke vrijheid, zoals de schrijfster denkt. Europa bestaat uit samenhangende communicaties van rechten en plichten, van tradities, normen en waarden.

    Veel progressieve Europeanen zien Moslims als medestanders in een strijd voor een wereld waar ieder binnen de gemeenschap recht heeft op zelfexpressie. Moslims zien progressieve Nederlanders als medestanders in een strijd in de Islamisering van Europa. Er is een gezamenlijke vijand, de traditioneel reactonaire Westerse man, maar het doel is niet gelijk.

    De Fransen zien terecht dat hun communities fragmenteren in parallelle samenlevingen, en de Europese geschiedenis leert dat dat uiteindelijk in een bloedbad eindigt. (Wat feitelijk nu al het geval is in Frankrijk.) De Franse strijd tegen de Burkinin en de aanslagen zijn de eerste voorbodes. Wie zich verdiept in de situatie in de Franse Banlieuis, gecombineerd met de eerste tekens van een radicaliserend conflict, begrijpt dat Europa aan de vooravond van een ongekende crisis staat.
    Nederland en Duitsland zijn nog gevrijwaard van dit conflict omdat wij, als multiculturele samenleving Moslims onbeperkt de ruimte geven, het is een kwestie van tijd voordat het hier ook mis gaat.

    https://www.facebook.com/tarekfatah/videos/10154758095105012/

  6. Rudy
    24 augustus 2016 om 10:02

    “Ondertussen is iedereen vergeten dat de bikini vernoemd is naar de plaats waar de Amerikanen hun atoomonderzoeken in de jaren 50 hielden en die nog steeds onleefbaar is. Dat heet gevoel voor humor nu de boerkini met terrorisme geassocieerd wordt.”
    G. Loewenthal