I.M. Melhem Barakat

melham barakat

Hij was een van de grote zangers van het Libanese lied en donderdag heeft hij ons verlaten: Melhem Barakat.

Barakat was niet alleen een geliefd zanger, maar hij componeerde ook voor andere muzikale reuzen als Sabah, Wadih el Safi en Majda Roumi. Ik weet het, namen die de meeste Nederlanders niks zeggen, maar die bij onze lezers met Arabische wortels ongetwijfeld mooie herinneringen zullen oproepen.

Barakat was politiek ge├źngageerd en niet bang zich in het debat te roeren; hij sprak zich onomwonden uit voor eenheid in zijn politiek versnipperde moederland.

Zorgeloze tijd
Toen hij een paar jaar geleden te gast was in een talkshow en de presentatoren hem overlaadden met complimenten, omdat hij de geschiedenis van Libanon symboliseerde, was zijn antwoord: ‘ach, hou toch op’. In de bladen moest hij namelijk altijd wijken voor de blote dijen van zangeressen. Zijn eigen status nam hij met een korreltje zout.

Melhem Barakat is na een ziektebed op 71-jarige leeftijd overleden. Op recente foto’s en beelden van hem is zijn zwakke gezondheid aan hem af te zien. Ik heb gezocht naar een concert dat we vroeger van hem zagen toen we net een schotel hadden. Ik kan het eigenlijk niet uitkijken, omdat het me terugvoert naar de tijd dat mijn ouders er nog waren en ik me elke dag mocht onderdompelen in de onvervangbare liefde van mijn moeder. Een zorgeloze tijd die niet meer terug zal komen, maar die ik, onder andere met de muziek van Melhem Barakat, wel kan oproepen.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “I.M. Melhem Barakat

  1. Aicha
    30 oktober 2016 om 19:44

    C’est un grand homme de musique !
    Forte personnalit├ę!