I.M. Nour El-Sherif

nour el sherif yb

Een van Egypte’s grootste acteurs is overleden. Nour El-Sherif was een bepalend gezicht voor de Egyptische cinema met klassiekers op zijn naam als Jari al woehoesh over medische experimenten, Al Massir waarin hij de rol van Averroes speelde in het twaalfde eeuwse Andalusië en Al Aar over de ondergang van een drugsfamilie.

Veelzijdig acteur
In 2010 was Nour el-Sherif nog betrokken bij een schandaaltje waarin hij samen met twee andere acteurs werd beticht van homoseks in een luxe hotel; de betrokken journalist werd vanwege de valse aanklacht veroordeeld tot een jaar cel.

nour el sherif jong k

El-Sherif was een goede en veelzijdige acteur die zich had bekwaamd in zowel serieuze als komische rollen. Tot zijn latere successen behoren The Yacoubian Building naar de bestseller van schrijver en tandarts Alaa al Aswany.

Concurrerende vier vrouwen
De roman van Al Aswany was niet alleen een enorm internationaal succes, de film met sterrencast zorgde voor de nodige beroering. The Yacoubian Building geeft dan ook een fraai, vermakelijk en regelmatig beklemmend beeld van het leven in het Caïrese flatgebouw waar alle lagen, klassen en problemen van de Egyptische samenleving samenkomen.

Met zijn komische Ramadan-serie Hag Mitwalli over een man die worstelt met zijn concurrerende vier vrouwen, maakte Nour el-Sherif school. Sindsdien zijn er heel wat series verschenen die een gooi deden naar hetzelfde verhaal en succes.

Oeuvreprijs
Zijn laatste rol was in de film Bi Tawkit al Qahira (Cairo Time) die vorig jaar in première ging op het Dubai International Film Festival waar El-Sherif een prijs kreeg voor zijn oeuvre.

Zijn persconferentie op het filmfestival van Dubai liep anders dan gepland, toen hij een klein dankwoordje wilde richten aan de mensen met wie hij in zijn carrière had samengewerkt. Hij bekende dat hij tegen de tranen moest vechten toen hij de oeuvreprijs kreeg -en brak alsnog door de lof vanuit de zaal gevuld met journalisten waarna zijn collega’s hem in de armen vliegen en een lang leven wensen. Op het eind van het filmpje hoor je een vrouw in het publiek hem zeggen dat hij zo bescheiden en beleefd is, en dat ze daarom allemaal van hem houden.

Cairo Time speelt zich af in het post-Moubarak Egypte en bracht El-Sherif voor een laatste keer samen met zijn beroemde collega en generatiegenote Mirvat Amin. Hij speelt de rol van een Alzheimer patiënt die in een road trip verzeild raakt. Zijn breekbare gezondheid is in deze film goed zichtbaar.

Rijk archief
Nour el Sherif, die zijn carrière begon als voetballer, had twee dochters met actrice Boussy. Hij was al langere tijd ziek. De geruchten rond zijn dood circuleerden al een tijdje in de rioolpers, maar nu is dan deze ster van het Egyptische witte doek, wiens faam tot ver buiten de landsgrenzen reikt, heengegaan.

Tijdens een van zijn laatste interviews werd El-Sherif gevraagd waar hij van droomde: van veiligheid was zijn antwoord, verwijzend naar de anarchistische toestand in zijn land.

nour el sherif cairo time

De sympathieke acteur laat een rijk archief aan films en series achter. Hij is 69 jaar geworden.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl