In deze vrouwen groeit de revolutie

Een ‘verrader’ noemde Wilders Sigrid Kaag, omdat ze in Iran een sluier had gedragen. Ze zou de mensen daar in de steek hebben gelaten. Alsof Wilders begaan is met de mensen in Iran, hij hun cultuur en religie niet veracht en de grenzen niet wil sluiten voor hen en ieder ander uit de regio. Woorden zijn goedkoop, principes zijn duur.

Kaag aarzelde niet. Stamelde niet. Verontschuldigde zich niet. En dat heb ik de afgelopen jaren gemist. Een ferme rug in de extreemrechtse wind die woei. Een principiële houding die niet wijkt voor de goedkope aanvallen en verdachtmakingen. Een politicus die vasthoudt aan de menselijkheid en waardigheid van ieder, ook de meest gestigmatiseerde groepen in de samenleving die naar willekeur als politiek speelbal zijn gebruikt. Geen ‘ja, maar’, geen ‘u heeft een punt, maar’, niet meebewegen, niks. Een ferme repliek in het aangezicht van de lelijke haat en het giftige racisme.

Leiderschap is draagvlak creëren, heeft Kaag steeds herhaald de afgelopen weken. Daar ben ik het vurig mee eens. Wie de politiek ingaat om braaf de peilingen en stemmingen te volgen, kan beter wat anders doen. Politiek is revolutie voeren, iedere dag weer.

Het zal waarschijnlijk niet zo zijn dat Nederland haar hart en verstand hervindt en Kaag premier wordt, maar wat ze in gang heeft gezet is een potentiëel machtige beweging die dingen daadwerkelijk kan veranderen. Mits ze vasthoudt aan de principes die ze de afgelopen weken gepropageerd heeft en die haaks staan op de zorgelijke deelname van D66 aan het laatste kabinet. Ik hoop oprecht dat Kaag haar lijn doorzet, laat zien dat ze niet vergroeid is met de zittende macht en na de volgende val van Rutte geschiedenis schrijft.

Eigenzinnig
Ze zal er deze keer niet alleen voor staan. Ik verheug me op een zetel voor Kauthar Bouchallikht. Een moslima met hoofddoek moest natuurlijk op een obsessieve en manische manier verdacht gemaakt worden. Dat ze volhardt, ondanks de weinige steun van haar partij, is bewonderenswaardig. Haar aanwezigheid straks in de Kamer is een overwinning op zich en ik hoop dat ze zich niet laat muilkorven door de partijpolitiek, maar haar eigen stem behoudt.

Dat hoeft ze niet alleen te doen. Anders dan veel progressieven, ben ik blij met de opkomst van Volt en kijk ik uit naar de bijdrage van Nilüfer Gündoğan. Een nieuw, fris en eigenzinnig geluid dat zich niet laat leiden door de waan van de dag of de ophef op Twitter. Er zal van alle kanten ingebeukt worden op Gündoğan, iedereen zal iets anders in de oren blèren, maar ik hoop dat ze haar onafhankelijkheid behoudt.

Ze zal niet alleen voor de uitdaging staan. Een zetel voor Sylvana Simons betekent een zetel voor het antiracisme, een zetel voor gelijkheid, een zetel voor een nieuwe politiek die daadwerkelijk begaan is met de zwakkeren in de samenleving en niet meegaat in de racistische stormen die geregeld door het land razen. Een zetel voor Sylvana betekent voor alle bi-culturele Nederlanders de erkenning dat ze Nederlander zijn zonder voorbehoud.

Ik hoop dat Sylvana koers houdt en niet alleen de rechtse stormen weerstaat, maar ook de militante extremisten in haar achterban. Revolutie voer je niet alleen tegen de ander, maar ook in eigen gelederen en ik hoop dat ze onthoudt dat niet alleen die grote schreeuwers tot haar achterban behoren, maar ook de stille middenmoot die over de eigen schaduw heenstapt en in weerwil van die partijleden en achterban voor het ideaal kiest.

Vertrouwen
Het kan dus wel. Veranderingen zijn op komst. Met hopelijk versterking van de eloquente en bevlogen Azarkan kan het menselijke geluid straks resoneren in de Kamer en ver daarbuiten. Wat veel mensen als versnippering zien, zie ik als een kans om straks de krachten te bundelen en het discours in de politiek en het land een andere kant op te duwen.

Naar een nieuw leiderschap, vrij van populisme en hardvochtigheid. Voor meer gelijkheid en solidariteit. Weg met de vernedering van mensen zonder werk, de dehumanisering van vluchtelingen, de criminalisering van ‘de ander’ en moslims. Weg met het ingebakken racisme dat mensen kapotmaakt en de samenleving vergiftigt. Weg met de sociale en economische ongelijkheid.

We hebben een Artikel 1 van de grondwet en een Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden, het is er al, we moeten alleen zorgen dat het intact blijft en er geen barsten in komen.

Succes Sigrid, Kauthar, Nilüfer en Sylvana. We rekenen op jullie. Ik hoop dat jullie niet lichtzinnig omgaan met ons vertrouwen. 

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

2 Reacties op “In deze vrouwen groeit de revolutie

 1. Anne Swart
  17 maart 2021 om 14:34

  Heel sterk gezegd, bravo! Ik heb vanuit het buitenland op Kauthar gestemd. Sigrid Kaag had zeker gekund, maar dan moest ik D66 erbij nemen. Maar deze en ook de andere vrouwen zijn sterk en vastberaden. Ik hoop dat zij luid van zich gaan laten spreken in Nederland.

 2. D.van Meel
  17 maart 2021 om 19:36

  Helaas zit dezelfde Kaag bij de geheim gehouden Bilderberg groep. En deze reis zelfs als spreekster.
  Deze bijeenkomsten worden georganiseerd voor de rijkste der aarde en hier worden strategische en tactische plannen uitgedacht en gewisseld ten behoeve van de rijken. Dus is Kaag voor mij geen goed rolmodel.