Juli Zeh – Nultijd

nultijdart

Nultijd is het vijfde boek van de Duitse auteur Juli Zeh. Haar eerdere boeken zijn lovend ontvangen, in vele talen vertaald en ze heeft meerdere prijzen gewonnen. De cover van het boek belooft een psychologische roman waarin relatieproblemen tot het uiterste worden uitgevochten.

Ik zeg het er maar bij, want om eerlijk te zijn had ik nog nooit van haar gehoord. Je kunt ook niet alle auteurs kennen natuurlijk, maar na wat research waren mijn verwachtingen hooggespannen en ik werd absoluut niet teleurgesteld.

Vanaf het eerste hoofdstuk word je het verhaal ingezogen door de schrijfstijl en het verhaal. Je hoort de zee tegen de kust beuken, je voelt de koele zeewind en de zwoele hitte van de flirts. Nultijd gaat namelijk over de bijna veertigjarige Duitse duikinstructeur Sven die op een niet nader genoemd Canarisch eiland woont. De titel van het boek is een duikterm: nultijd is de maximale tijd die je op een bepaalde diepte kunt doorbrengen, zonder bij onmiddellijke terugkeer naar de oppervlakte gezondheidsrisico’s te lopen.

Sven besluit na zijn studie rechten dat hij niks meer met het rechtenwereldje en Duitsland te maken wil hebben en emigreert. Hij woont bijna per toeval samen met de tien jaar jongere Antje, maar het is geen al te liefdevolle relatie. Sven is een stoïcijnse leraar, hij geeft duikles aan mensen die het eiland bezoeken en bemoeit zich verder niet met zijn klanten.

Tot de Duitse actrice Jola met haar partner Theo op het eiland aankomt voor twee weken privé-les. Jola wil graag kans maken op een rol, zodat ze niet voor altijd een soapactrice blijft. Voor die rol moet ze kunnen duiken. Theo is een schrijver die na zijn goed ontvangen debuutroman, jaren geleden, nog altijd niks nieuws heeft geschreven.

Op het eerste gezicht een normaal, verliefd stel dat samen op vakantie is, maar al snel blijkt hun relatie een agressieve te zijn. Sven is gecharmeerd van Jola en raakt zo in korte tijd verstrikt in hun vreemde relatie, waarbij hij zelf niet altijd door heeft wat er eigenlijk gebeurt.

Het verhaal wordt verteld vanuit zijn perspectief en afgewisseld met dagboekfragmenten van Jola. Dat geeft een aparte gewaarwording, want hun versies verschillen nogal eens van elkaar.

Nultijd is een boek over tot rust komen onder water en over de gevaren van relaties. Het is een boek dat duidelijk maakt dat niet alles wat je leest te vertrouwen is. Bovenal is het een roman die je in één ruk wilt uitlezen. En daarna ga je op zoek naar eerdere boeken van Juli Zeh.

Nultijd van de Duitse schrijfster Juli Zeh verscheen bij uitgeverij Anthos. 19,95 euro.

Majda

majda[at]aichaqandisha.nl