Kaneel & Kardemom

Kaneel & Kardemom_2D

Dat ik in een boek vol ‘Joodse baktradities van New York tot Tel Aviv’ moet ontdekken dat de macaron, die verrukkelijke traktatie voor alle zinnen, van moslims afkomstig. Ik belde meteen Fadila op, ‘wist jij dat..!’ Ja, natuurlijk wist ze dat. Marsepein komt ook van de Arabieren, zo vertelde ze.

Mooi is dat. Eten heeft maling aan grenzen en politieke vooroordelen. De culinaire geschiedenis heeft zo zijn eigen pad en dat zie je heel goed terug in de joodse keuken, fraai opgetekend door journalist Anne Shooter die voor Kaneel & Kardemom in haar eigen culinaire familiearchief dook.

kaneel en kardemom ananascake

Pesach en Sabbat
Het is natuurlijk niet raar dat een volk dat overal leefde de lokale eetcultuur overnam. Zo schrijft Shooter over de macaron.

De macaron is niet door de Joden uitgevonden, maar door de moslims in het Midden-Oosten. Zij maakten al in de dertiende eeuw koekjes en snoep van suiker, eiwitten en noten. Toen de Italiaanse Joden deze koekjes proefden, zagen ze hierin al snel een geschikt nagerecht voor Pesach.

kaneel en kardemom p69_OrangeFlowerPistaschioBiscuits_005

En dat maakt Kaneel & Kardemom meteen net wat anders dan andere bakboeken: de speciale recepten voor Pesach en de Sabbat. De joodse keuken is onvermijdelijk verbonden aan het joodse geloof en dat heeft dus weer invloed op de gebruikte ingrediĆ«nten. Shooter schrijft daarover in haar voorwoord: ‘Voor elke lekkernij is er een gebed en voor elke denkbare beet of hap een regel.’

Los van de historische, culturele en religieuze achtergrond van de recepten, is het boek gewoon vingerlikkend aantrekkelijk met de lekkerste taarten, koekjes en hartige lekkernijen.

kaneel & kardemom spongecake

Culinaire wereldreis
Het is een regelrechte culinaire wereldreis in de voetsporen van joden in Europa, Israƫl, Amerika en uiteraard het Midden-Oosten en de Maghreb. Zo heeft Shooter een eenvoudiger recept van de Marokkaanse bastilla toegevoegd en vinden we er ook de Italiaanse foccacia.

Een heerlijk boek voor lekkerbekken die zelfgemaakt zoet op waarde weten te schatten. Geen ingewikkelde receptuur, Anne Shooter heeft het boek echt voor de thuiskok geschreven, lustopwekkende foto’s en welkome verhalen bij de recepten.

wonder-cake

Make love, not war kan wat mij betreft gerust vervangen worden door eat well, screw war.

‘Kaneel & Kardemom, Joodse baktradities van New York tot Tel Aviv’, Uitgeverij Good Cook kun je hier bestellen voor 24,95.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl