Het is zomer. Officieel. Steek je teen maar naar buiten en je voelt het. De zomer is voor lol, luieren en lekker eten. En dat laatste begint met de saaie boterhammen laten liggen en je eigen zachte, luchtige, heerlijk smaakvolle brood te maken. Voor op je tuintafel of in de picknickmand. Ideaal. Lekker. Zomers.
Ingrediënten:
250g zeer fijne griesmeel
125g bloem
¾ eetlepel gedroogde gist of ½ eetlepel verse gist
¾ theelepel zout
1 eetlepel suiker
70 ml zonnebloemolie
150ml lauw warme volle melk of water (je kunt ook iets meer of minder nodig hebben)
1 eidooier voor het deeg
1 eidooier met 1 theelepel melk en paar korreltjes zout
Bereidingswijze:
Meng het zeer fijne griesmeel met de bloem en olie en meng het goed door elkaar tot de olie is geabsorbeerd door het meel. Voeg dan de gedroogde gist toe (als je verse gist gebruikt, die dan eerst oplossen in een beetje van de melk of water), het zout, de suiker, eidooier en de melk of het water. Het is moeilijk aan te geven hoeveel precies je nodig hebt, omdat dat afhangt van het griesmeel en de bloem en hoeveel vocht die absorberen. Het moet een zacht deeg worden, daar kun je dus op letten.
Laat het een half uur tot een uur rijzen tot het verdubbeld is in volume.
Kneed het deeg nogmaals en maak er een bal van en laat die 5 minuten rusten op een bakplaat.
Druk het deeg plat…
Kerf met een scherp mes ruitjes in het deeg…
Bestrijk het deeg dan met een mengsel van eidooier en melk.
Laat het nogmaals 30 minuten rijzen en warm in de tussentijd de oven voor op 200 graden. Bak het brood in 20 minuten, draai dan de temperatuur lager naar 180 graden en laat het nog eens 10 minuten bakken. Als het brood te donker wordt voor het gaar is, dek je het af met aluminiumfolie.
Als je het deeg met melk maakt, wordt het deeg donkerder dan met water.
Besaha wa raha!
Ook Fadila gaat van een welverdiende zomervakantie genieten, dus duik in de archieven en hou je zoet met haar geweldige recepten. Voor je het weet is ze weer terug, uitgerust en met veel lekkers in petto.