Luisa’s Kurkumakoekjes

luisa's kurkumakoekjes

Op internet kun je allerlei artikelen vinden waarin de gezondheidsvoordelen van Kurkuma worden opgesomd.
Kurkuma, dat uit de geelwortelplant wordt gewonnen, is een kruid dat bijvoorbeeld in de Chinese geneeskunde wordt gebruikt. Het schijnt vooral goed te werken tegen gewrichtspijn en ontstekingen.

Als je last hebt van artritis of maagklachten, kun je een pasta koken van water met kurkuma, olijfolie en zwarte peper en dat vermengd met yoghurt bij je ontbijt nuttigen. Ik geef al bijna een jaar kurkumapasta aan een van mijn honden die artritis heeft. Het lijkt te werken. Hij is al een jaar of acht en springt en rent en jaagt door het bos als een pup!

Of je smeert dit kurkuma-yoghurtpapje als schoonheidsmasker op je gezicht voor een stralende huid.

Zelf heb ik het een tijdje vermengd met yoghurt gegeten, maar de smaak ging me na een paar weken nogal tegenstaan.
Daarom maak ik tegenwoordig deze kurkumakoekjes. Veel lekkerder!

Ingrediënten:

225 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
verse fijngehakte koriander
75 ml. olijfolie
5 eetlepels kokosolie
60 ml. warm water
2 eetlepels kurkuma
1 theelepel komijnpoeder
4 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
2 theelepels zwarte peper
zout naar smaak toevoegen

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed ze een paar minuten door elkaar.
Het deeg kan een beetje plakkerig zijn. In dat geval kun je er wat bloem bij doen (1 of 2 eetlepels), maar niet te veel, want dan worden de koekjes te droog. Ik zet het deeg een half uur in de koelkast zodat het wat steviger wordt.

Verwarm de oven voor op 180°C.
Maak een rol van het deeg en snij deze in plakjes. Omdat ik kleine koekjes wilde, heb ik meerdere vrij dunne rollen gemaakt.
Leg de plakjes op een met bakpapier bedekt rooster, en bak de koekjes in 15 tot 20 minuten gaar.

Lekker als gezonde snack tussendoor, bij de borrel, of bij een currymaaltijd met een yoghurt-mint-komkommer sausje.
Met dit recept kun je ook variëren door bijvoorbeeld een fijngehakte rode peper, ui en knoflook door het deeg te doen.

Een kanttekening: tijdens het kneden worden je handen geel van de kurkuma. Ik moest ze een paar keer wassen voordat de kleur van mijn huid was verdwenen.
Kurkuma heeft niet voor niets de bijnaam ‘poor man’s saffron‘. Saffraan wordt gebruikt om bijvoorbeeld rijst geel te kleuren.
Dat gezichtsmasker kun je dus beter niet uitproberen als je die dag nog naar een feestje moet.

Luisa Batista Samora