Ze is een van Libanons gevierde en omstreden journalistes: Maria Maalouf schuwt de controverse of de felle uithaal niet en gaat daarom sinds ze bedreigd wordt vanwege haar mening en uitspraken altijd vergezeld van haar indrukwekkende lijfwachten.
De eerste keer dat we elkaar ontmoetten, was toen we stiekem in haar Caïrese hotelsuite het interview met de Saoedische mensenrechtenactiviste Souad Alshammary opnamen voor de serie Seks en de Zonde. De Egyptische autoriteiten en geheime dienst deden moeilijk, maar dankzij goede vrienden van Souad konden we terecht in Maria’s suite die later die avond een hele cameraploeg in haar kamer aantrof.
Pen als wapen
Maalouf presenteerde een politiek praatprogramma Bila Rakib (‘zonder censuur’), ze heeft haar eigen zakenblad, is een entrepreneur, maar vooral een politiek journaliste en publiciste die ‘met de pen strijdt’.
Ik neem de bedreigingen voor kennisgeving aan. Natuurlijk ben ik wel bang, maar niet in paniek. Ik geloof in God en vertrouw op hem. Ik draag geen wapens en gebruik geen geweld. Ik heb alleen het woord; ik hanteer de pen en die is misschien wel machtiger dan het wapen. Ik hou me aan de feiten en dat beschermt me. Ik spreek namens de mensen en dat geeft me kracht en vertrouwen.
Haar motto is dan ook John F. Kennedy’s beroemde uitspraak: ‘Ask not wat your country can do for you, ask what you can do for your country.’
Misdadig regime
In haar tas draagt ze altijd bij zich haar artikel waarin ze de identiteit bekend maakte van de vijf Hezbollah-verdachten van de moord op de voormalig Libanese premier Rafik Hariri. De christelijke Maria is een vurig tegenstander van Hezbollah en de Syrische president Assad, van wie ze hoopt dat hij verdreven zal worden en als dat gebeurt hoopt ze de eerste journaliste te zijn die het vrije Syrië bezoekt.
De smaak van vrijheid die ik proefde tijdens de opstanden in de Arabische wereld, hoop ik nogmaals te proeven en dan ook in Syrië, Libanon en Irak als we verlost worden van de Iraanse invloed. Nog zoeter zou die vrijheid zijn als ook het Iraanse volk verlost zou worden van dat misdadige regime dat mensen vervolgt vanwege hun mening, alleen maar omdat ze democratie en scheiding van religie en staat willen.
Een uitgesproken, felle criticaster, maar ook gewoon een levenslustige, vrolijke vrouw die van het goede leven houdt en die nu, dankzij de Nederlands-Egyptische kunstenaar Tarik Sadouma vereeuwigd gaat worden in een beeld.
Vereeuwigd
Tarik Sadouma ken je misschien van de Albert Heijn moskee en van de documentaire Plastic Harem: hij maakt spannende, sexy beelden die de gelaagdheid en complexiteit van de Arabische wereld verbeelden.
Het beeld belichaamt mijn leven als politieke journaliste die met de dood bedreigd wordt en door die dreiging geketend is. Die ketens staan voor mijn tegenstanders die me op alle mogelijke manier het zwijgen willen opleggen. Maar het is ook een mooi beeld van een sterke vrouw die het hoofd fier houdt en als een vlinder de vrijheid zoekt.
Volgende maand wordt het beeld van Maria tijdens een speciale avond in Beiroet onthuld en geveild.
hassnae[at]aichaqandisha.nl