Ms. Marvel

marvelcover

Toen Marvel Comics begin vorig jaar de nieuwe serie Ms. Marvel aankondigde, kreeg dat geweldig veel media-aandacht. Dit was namelijk de eerste main-stream superheldenstrip met een moslim in de hoofdrol.

Let wel, Ms. Marvel is niet de eerste moslimsuperheld uit de Marvel- of DC-stal (Marvel is van The Avengers en Spider-man, DC van Superman en Batman). Ik herinner me een lid van de X-Men, Dust, die moslim was en een aantal jaren geleden was er ook het één en ander te doen om een Frans-Algerijns personage in Batman met een islamitische achtergrond.

En dan heb je nog The 99, een superheldenstrip die wordt gemaakt door mensen die ik ken van Marvel- en DC-strips, maar wordt uitgegeven door een Koeweitse uitgever. Jaren geleden was er sprake van een tekenfilmserie van The 99 door Endemol, maar daar heb ik nooit meer iets van gehoord.

Vermakelijke strip
Ms. Marvel is wel de eerste belangrijke superheld die moslim is, en die een eigen serie krijgt. Ik ken de stamboom van Ms. Marvel niet precies, maar in de jaren zestig en zeventig was er een personage dat Captain Marvel heette en bij The Avengers zat. Begin jaren tachtig stierf die aan kanker in een strip die ook al baanbrekend was, want hij ging echt dood, aan een gewone ziekte, waar zoveel gewone mensen aan doodgaan, en hij blééf dood.

marvel1

Later waren er Captain Marvels en Ms. Marvels en deze nieuwe Ms. Marvel is daar blijkbaar een incarnatie van. Ik volg de Marvel-series niet meer wegens tijdgebrek en het sluiten van mijn Haagse stripdealer, ook alweer een hele tijd geleden, en dat spijt me best.

Maar goed, er is inmiddels een bundeling uit van de eerste vijf afleveringen van Ms. Marvel en die ben ik maar eens gaan lezen, om te zien of het ook nog een beetje te hachelen is, deze vooruitstrevende strip met een moslim als held in plaats van schurk of, op zijn best, hulpje.

En dat is het. Ms. Marvel is behalve politiekcorrect ook een vermakelijke strip, en daar draait het immers om. Al sinds Spider-Man staat Marvel erom bekend de superheldenactie af te wisselen met soapige verhaallijnen waarin het om de privésores van de hoofdpersonen draait, en dat is in Ms. Marvel niet anders.

Fundamentalistische neigingen
Zij is een zestienjarig, Amerikaans meisje van Pakistaanse afkomst, Kamala Khan, wier leven bij veel Nederlandse moslims ook wel herkenning zal oproepen. Ze heeft een overbezorgde, dominante moeder, een vader die niet van nonsens houdt en een kwezelige oudere broer die weliswaar fundamentalistische neigingen vertoont, maar verder geen kwade jongen is. Hij leest zijn vader, die bij een bank werkt, de les over het maken van winst door rente te heffen, en zijn vader antwoordt: “Jongen, dankzij mijn baan bij de bank kun jij hier werkloos zitten filosoferen over de eeuwigheid maar hé, als het je niet bevalt…”

marvel2

Op school en in de buurtwinkel waar Kamala haar vrienden ontmoet, krijgt ze met de bekende vooroordelen van douchebags te maken. Een hoofddoekdragende vriendin wordt quasi bezorgd gevraagd of ze gedwongen wordt dat ding te dragen. Dat soort dingen. De strip wordt dan ook geschreven door een moslima, auteur en journalist Gwendolyn Willow Wilson, die op journalistiek én op literair gebied reeds haar sporen heeft verdiend.

Kamala wordt uitgenodigd op een feest, krijgt daar geen toestemming voor van haar ouders, maar ze gaat stiekem toch. Terwijl ze daar is, wordt de hele buurt in een geheimzinnige mist gehuld, verschijnen Captain America, Iron Man en Captain Marvel aan haar en krijgt ze superkrachten. Ze kan van grootte veranderen of lichaamsdelen van grootte laten veranderen en ze wordt supersterk.

Daarna moet ze leren met haar krachten om te gaan, leggen haar ouders, die het steeds ontdekken als ze er stiekem tussenuit knijpt, haar het vuur na aan de schenen en wordt haar leven natuurlijk steeds ingewikkelder.

marvel3k

Karikaturale stijl
Keileuk allemaal maar ik heb wel enige reserve. Zo maakt Ms. Marvel klaarblijkelijk deel uit van het Marvel Universum met Iron Man en Captain America en zo, maar de strip is in een wat karikaturale stijl getekend, zoals komisch bedoelde spin-offs van Marvel dat in de jaren negentig wel vaker waren. Ze speelden zich dan wel af in het Marvel-universum, maar wat er in die series gebeurde, had nooit consequenties in de rest van het universum.

Dat is van essentieel belang voor de emancipatie van deze moslima, want als Ms. Marvel een koddig bedoelde, vrijblijvende spin-off blijkt te zijn, is de strip ook weer niet zo baanbrekend als wordt gepretendeerd.

Zo schijnt de superheld Thor tegenwoordig een vrouw te zijn, waarmee Marvel ook weer hoge ogen gooit, maar ik moet nog zien dat Thor dat ook blijft. Thor is al van alles geweest, zelfs een alien, maar dat was nooit blijvend.

Marvel-4k

Ik hoop dat Marvel doorpakt en Ms. Marvel een cruciaal personage in het Marvel Universum laat zijn. Dat Iron Man en Captain America dus niet alleen in een droom aan haar verschijnen, maar echt. Laat haar lid worden van The Avengers, met Spider-Man vechten. Zodat deze moslim, zodra de verkoopcijfers wat tegenvallen, niet snel weer kan worden gedumpt en vergeten.

Er is inmiddels een tweede bundel uit van Ms. Marvel.

Peter

info[at]aichaqandisha.nl