Vandaag een van de lekkerste gerechten uit de Marokkaanse keuken: msemen. Met of zonder vulling; de warme msemen is altijd een feest om te eten. Authentiek, smaakrijk en op basis van het beste van moeder natuur. Geen ingewikkelde ingrediënten of rare E-nummers: dit is eten zoals het bedoeld is. Zonder poespas, traditioneel en verdraaid lekker.
Voor het deeg
200 gram fijne griesmeel
200 gram bloem
Iets minder dan een theelepel zout
1/8 theelepel gist
Plusminus 2 tot 2,5 dl water, ligt er aan hoeveel het griesmeel opneemt
Zonnebloemolie
Extra fijne griesmeel
Spinazie: (voor ongeveer 8 stuks)
2 zakjes spinazie à 450 gram per zak
2 teentjes geperste knoflook
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper naar smaak
Was en snijd de grote blaadjes van de spinazie in stukjes. De kleine blaadjes hoeven niet gesneden te worden. Doe in een wok de knoflook met olie, zet het vuur aan en voeg de spinazie toe. Kook het al roerend zo’n 5 tot 10 minuten tot het is geslingerd. Voeg zout en peper toe. Doe de spinazie in een vergiet en laat alles goed uitlekken en koud worden voor gebruik.
Meng de griesmeel, bloem, zout en het gist met elkaar. Voeg met een mixer steeds voorzichtig water toe, tot het een stevig deeg is.
Maak rondjes van zo’n 50 gram deeg. Besprenkel de bolletjes met olie en laat ze even liggen.
Trek een voor een de bolletjes uit elkaar.
Doe er wat druppeltjes olie op en strooi er ongeveer een theelepel griesmeel over.
Voeg een volle eetlepel spinazie toe aan het uitgerekte deeg.
Omvouwen, en stevig dichtdrukken.
Bak dit vervolgens in een zware koekenpan goudbruin.
Gewone msmen
Als de spinazie op is en er nog deeg over is, kun je op de gewone manier msemen maken. Volg het recept van hierboven, tot het opentrekken van de bollen, zonder daarbij extra griesmeel op het deeg te doen. De olie gebruik je wel gewoon.
Vouw het deeg daarna tot een vierkant.
Besprenkel het deeg steeds met olie. Laat het daarna weer rusten.
Duw de vierkantjes iets uit elkaar, met olie
Verwarm een zware koekenpan en doe de msemen daarin. Bak aan beide kanten goudbruin, zoals op de foto.
Besaha wa raha!
Alle foto’s: © Fadila Bouazza