Muse, mediteren met een apparaatje

foto 1 Muse kfoto’s: Bahaedin Ahrazem

De laatste tijd worden er meer onderzoeken naar het brein gedaan en nu men er steeds meer over te weten komt, vliegen de toepassingen ons om de oren. Zo heb je een hoofdband op de markt waarvan wordt beweerd dat die migraine vermindert door elektrische micro-impulsen op de hersenen af te geven en zo is er ook een hoofdband (beta-versie) die de leercapaciteit bevordert. Na twintig minuten te zijn blootgesteld aan elektrische prikkels presteerden proefpersonen vijf uur lang beter.

Aangezien ik geen migraine heb, de CITO-toetsen al achter de rug heb en een vrouw heb die yoga en mindfulness geeft, leek het me voor de hand liggen om de Muse hoofdband te kiezen. Een hoofdband die, zo wordt beweerd, jouw alfa en bèta hersengolven registreert en omzet naar beeld zodat je beter te kunt mediteren.

foto 2 muse k

Hersenactiviteit
Na een week ongeduldig op de bestelling te hebben gewacht lag de Muse hoofdband dan eindelijk voor onze neus. Voor onze neus, ja, want vrouwlief had nog meer interesse in de werking ervan. De inhoud van de verpakking van de Muse Headband bestaat uit twee onderdelen en een boekje, namelijk een hoofdband, een oplader en een overbodige handleiding (daar hebben we YouTube voor).

Het principe is heel eenvoudig. Je downloadt de app Muse Calm op je Iphone/Android, zet de hoofdband op, maakt verbinding met je hoofdband via bluetooth, stopt de oordopjes in je oor en zorgt dat de sensoren tegen je voorhoofd plakken. De vijf sensoren in de hoofdband vangen namelijk de hersenactiviteit op en maken die zichtbaar in een app, waardoor je geleidelijk merkt wanneer je geconcentreerd wordt.

Helaas paste de hoofdband voor geen meter. Zelfs de kleinste stand was te groot voor mijn vrouws schattige hoofdje en daarmee had ik gelijk het eerste minpunt te pakken. Gezegend met een groter hoofd had ik daar gelukkig geen enkele last van, dus ik kon direct aan de slag.

De sessie
Na de installatie en het opstarten van de app kreeg ik eerst de vraag om een eigen account aan te maken. Dit account zorgt ervoor dat je persoonlijke resultaten en gegevens van je meditaties bewaard worden en je zo je voortgang kan volgen. Daarna volgt er een test of de sensoren je hersencellen goed kunnen oppikken en wordt de huidige activiteit van je hersencellen gekalibreerd. In één minuut word je bijvoorbeeld gevraagd om een aantal schrijvers, films, boeken etc. te bedenken en worden je hersengolven gemeten. Na een tweede check van je sensoren start je sessie.

Tijdens je sessie is het de bedoeling dat je je concentreert op je ademhaling. Je kunt elke ademhaling tellen en zo tot tien tellen en dat dan herhalen. In het begin voelt het wat onwennig omdat je je aan de ene kant op je ademhaling probeert te concentreren en aan de andere kant naar de feedback vanuit de app aan het luisteren bent. Na een aantal sessies went het en zoals iedereen die weleens gemediteerd heeft wel weet: je gedachten dwalen vroeg of laat af.

Zacht briesje op de achtergrond
En dat is meteen de kracht van de hoofdband. Je krijgt namelijk die directe feedback over hoe je mediteert op een heel natuurlijke wijze. Wanneer je volledig gefocust bent op je ademhaling en rustig zit, hoor je een zacht briesje en op de achtergrond golven aanspoelen. Maar wanneer je gedachten afdwalen of je gaat onrustig bewegen, hoor je woeste golven en de wind steeds harder waaien.

Het geluid zorgt ervoor dat je je dus bewust wordt van het afdwalen van je gedachten. Naast de ademhaling meet het apparaat ook de elektrische stroompjes die je spieren veroorzaken. Het apparaat slaat helemaal op hol wanneer je met je armen beweegt en met je ogen knippert. Aan het einde van een sessie ontvang je de uitslag. En hoe hoger de score hoe meer punten je krijgt. Het motiveert je om steeds een betere score te halen en het wordt een spel om de storm te vermijden.

Een keurige grafiek op het einde geeft aan wat je breinactiviteit is geweest. Ook ontvang je een meting hoe kalm, actief en neutraal je gemediteerd hebt. Bij mijn laatste sessie was ik 13% kalm, 32% actief en 55% neutraal. Hoe beter de score hoe meer punten je krijgt en dat kan dus motiverend werken. En anders is de hoge prijs van 320 euro wel een reden om wat vaker te mediteren.

foto 3 muse k

Snurken
Wat ik wel een nadeel vind, is dat er maar vijf contactpuntjes voor je voorhoofd zijn en er geen onderscheid wordt gemaakt tussen een elektrisch stroompje vanuit de hersenen of vanuit de gezichtsspieren. De band registreert alleen maar. Hoe geweldig zou het zijn als de hoofdband zelf signalen zou kunnen afgeven zodat je pas echt beter kunt mediteren?

Mocht je overigens niets met meditatie hebben, maar wel een snurkende partner naast je hebben liggen, dan is een hoofdband tegen snurken misschien wel iets voor jou.

foto 4 muse k

signatuur badro k

info[at]aichaqandisha.nl