foto’s: © Aicha Qandisha
Als Nadia en Merijn iets organiseren, weet je dat het een gulle aangelegenheid wordt. Of het nu een boekpresentatie is of, zoals afgelopen week, de lancering van nieuwe producten voor hun SOUQ lijn die ze op de markt hebben gebracht samen met delicatessen leverancier Vanilla Venture.
Nadia Zerouali en Merijn Tol publiceren sinds 2008 hun populaire kookboeken waarin ze de rijkdom van de Arabische wereld en Mediterrannée verkennen en in toegankelijke recepten voor iedereen beschikbaar maken.
Zeven nieuwe artikelen
En nu is daar dus een lijn eigen producten bijgekomen: SOUQ. Hoewel, de lijn bestaat sinds vorig jaar, maar nu zijn daar zeven nieuwe artikelen bijgekomen, reden dus voor een smikkelfeestje waarbij Nadia en Merijn uitleg gaven en iedereen kon proeven van gerechten met de nieuwe SOUQ ingrediënten.
De eerste negen producten, zoals granaatappelmelasse, rozenwater en tahin, kwamen uit het Midden-Oosten, en de zeven nieuwe artikelen Marokkaanse zoete en hartige ras el hanout (specerijenmengsel), arganolie, couscous berkouks, Egyptische dukkah, Tunesische harissa en geconfijte Siciliaanse citroenen.
Zelfgeplukte citroenen
Alles wordt ontwikkeld in samenwerking met kleine, lokale ondernemers en coöperaties. De ras el hanout wordt ter plekke samengesteld bij Vanilla Venture. De citroenen zijn uiteraard biologisch. Het verschil tussen echte, onbespoten citroenen en wat je doorgaans in de supermarkt krijgt, is onvergelijkbaar. Toen ik recent in Marokko was, nam ik een paar zelfgeplukte citroenen mee terug. De rijke en volle smaak is waanzinnig.
Met de producten van SOUQ kun je heel hippe gerechten maken, maar ook aardse klassiekers uit bijvoorbeeld de Marokkaanse keuken. Of je gaat er tussenin zitten, zoals Nadia en Merijn hebben gedaan met de berkouks hierboven: gestoomd met wat kip en ras el hanout. O, en wat rozenknopjes.
Labneh
Daarnaast kon er geproefd worden van gegrild lamsvlees…
Waarmee je een Libanese sandwich kon maken. De harissa is super: het heeft een zachte structuur en de smaak heeft diepgang. Je proeft de pepertjes, zoete paprika en zelfs de zaadjes (alles is gebruikt voor de harissa, vertelde Nadia, behalve het groene stengeltje) en op het eind komt de milde pittigheid naar de voorgrond.
Er waren ook verschillende soorten labneh, een favoriet van de dames die hard op weg zijn heel Nederland aan de labneh te krijgen en daarbij navolging krijgen.
Lekkernijen
Geweldig is het. Er kunnen wat mij betreft niet genoeg nieuwe producten toegevoegd worden om de Nederlandse keukens onder te dompelen in verschillende smaken.
Je kunt Nadia en Merijns lekkernijen bestellen via internet, bij een select aantal winkels en bij de Marqt die ze nu aanbiedt met 25% introductiekorting. Trek eens wat andere culinaire registers open, vul die tassen en laat je verrassen.
hassnae[at]aichaqandisha.nl