Een druppel rozenwater

DruppelRozenwater_FotoAnneliesVerhelst_16 foto’s: © Annelies Verhelst

Een overdadig gevulde tafel, Pasha waardig. Rozenwater, melasse, rozenblaadjes, ingrediënten die aan felgekleurde sluiers doen denken, sprookjesachtige harems vol zacht gefluister en zoete zondes uit vervlogen tijden.

DruppelRozenwater_FotoAnneliesVerhelst_01

Nadia Zerouali en Merijn Tol presenteerden vorige week hun nieuwste boek Een druppel rozenwater in stijl. Het copieuze zoete ontbijtbuffet stak uit in de kale, industriële ruimte van de voormalige Citroën garage die nu dienst doet als atelier en restaurant.

DruppelRozenwater_FotoAnneliesVerhelst_06

Ik denk dat het niet ver gaat Nadia en Merijn de Nederlandse Ottolenghi en Tamimi te noemen. Het duo heeft met hun Arabia reeks de Arabische, Maghrebijnse, Midden-Oosterse en Mediterrane keuken gepopulariseerd in Nederland.

DruppelRozenwater_FotoAnneliesVerhelst_05

Met hun nieuwste, in samenwerking met uitgeverij Fontaine, zoeken ze de zoete verdieping op met lekkernijen die op het eerste gezicht ingewikkeld lijken, maar reuze meevallen voor de enthousiaste thuiskok.

DruppelRozenwater_FotoAnneliesVerhelst_04

De recepten zijn duidelijk omschreven, de uitleg is eenvoudig en de foto’s zijn zo verleidelijk, dat je niet anders kunt dan ook aan de slag te gaan met het Arabische zoet.

DruppelRozenwater_FotoAnneliesVerhelst_02

Het boek bevat onder andere klassieke recepten in een modern jasje, hip snoepgoed met Arabische elementen en heerlijk gekonfijt fruit om zelf thuis te maken. Zo proefde ik tijdens de presentatie de verrassend krokante gekonfijte pompoen.

DruppelRozenwater_FotoAnneliesVerhelst_11

Een druppel rozenwater is waar Oost en West samenkomen. Daar waar de politiek barrières en grenzen opwerpt, breekt de culinaire wereld die als vanzelfsprekend af.

Eten is cultuur. Eten is toegankelijkheid en plezier. Mensen volgen daar waar eten is. Dat wisten ze eeuwen geleden al. En dat begrijpen Nadia en Merijn maar al te goed.

DruppelRozenwater_FotoAnneliesVerhelst_18

Een druppel rozenwater is net zo aanlokkelijk als de titel doet vermoeden.

Druppel Rozenwater k

‘Een druppel rozenwater’, Fontaine, kun je hier bestellen voor 17,95.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl