Nopi: haute cuisine van Ottolenghi

NOPI k

Yotam Ottolenghi begint het voorwoord in zijn nieuwe kookboek maar meteen met een vriendelijke waarschuwing: de gerechten in het fraai uitgegeven Nopi zijn ingewikkelder dan die in zijn vorige boeken. De enorm populaire boekenreeks met Midden-Oosterse en Mediterrane gerechten die Ottolenghi samen met Sami Tamimi maakte, was echt op de thuiskok gericht. De recepten in Nopi zijn restaurant-recepten, hier en daar wat vereenvoudigd, maar niettemin bewerkelijker dan we van hem gewend zijn.

kwartel Nopi

Nopi is Ottolenghi’s ‘volwassen restaurant’ zoals hij het zelf noemt. Het is de vrucht van zijn samenwerking met de Maleisisch-Australische Ramael Scully die niet alleen de Aziatische keuken inbracht bij Ottolenghi, maar ook wat verfijning en complexiteit, vandaar ook dat hij het ‘haute cuisine’ noemt.

Onweerstaanbaar
Ottolenghi’s overdadige delicatessenzaak in hartje Nottinghill met de onweerstaanbaar uitgestalde zoetigheden in de etalage was altijd al een bezoekje waard. In Londen zijn er inmiddels vier van zijn winkels te vinden en sinds 2011 is daar het Sohose restaurant Nopi bij gekomen met chefkok Scully.

Ottolenghi notting hill k

Ieder gerecht bij Nopi is een consensus van de betrokkenen: pas als iedereen van het team het lekker vindt, komt het op de kaart terecht. Hoewel Ottolenghi toegeeft aanvankelijk moeite te hebben gehad met de combinatie van Mediterraans en Aziatisch, is hij blij met het resultaat.

knolselderijpuree Nopi

Aardse gerechten
En wij met hem. Als je twee zulke rijke, gevarieerde keukens samenbrengt, kan het niet anders dan dat er smakelijke recepten uit voortkomen die verrassen en ingrediënten naar een hoger plan tillen.

Haute cuisine klinkt ingewikkeld en met veel gepriegel, maar dat zijn de gerechten in Nopi allerminst: ze vergen soms wat meer tijd en ingrediënten in de voorbereiding, maar verder zijn ze heel aards.

zeebaars Nopi

Aziatische invloed
Nopi is ideaal voor de fans van Ottolenghi die zich verder willen ontwikkelen en een aanwinst voor kookliefhebbers die nieuwe ideeën willen opdoen. De Aziatische invloed van Ramael Scully is niet alleen duidelijk zichtbaar, maar ook zeer welkom.

Je vindt er alles van voor-, bij-, en hoofdgerechten tot geweldige ontbijtsuggesties, fijne vegetarische recepten en lekkere desserts en cocktails. Ook vind je er menusuggesties en dat allemaal vergezeld van tekst, uitleg en anekdotes.

Een van de eerste dingen die ik ga maken zijn de pannenkoekjes van zoete aardappel met yoghurt en dadelsiroop. Hoewel het typische Aziatische ontbijt van zwarte kleefrijst met mango ook lonkt. En dan heb ik de aardperensoep met hazelnoot-spinazipesto nog niet genoemd. Zoveel lekkers om te maken, zo weinig tijd.

Nopi, Fontaine uitgevers kun je hier bestellen voor 34,95.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl