Oculus Rift

Oculus DK2 met infraroodcamera

Oculus DK2 met infraroodcamera

Na Google Cardboard en Samsung Gear VR, was het eindelijk tijd voor de Ferrari -wat zeg ik- de Bugatti van de virtual reality-brillen.

Ik heb er zo lang op gewacht om eindelijk met eigen ogen te zien wat Oculus Rift te bieden heeft. Een goede vriend van mijn broertje -ondertussen uiteraard mijn beste vriend- beschikte over twee modellen van de Oculus Rift. Het oudere model, de DK1 en de nieuwere, de DK2. DK staat hier voor ‘development kit’.

DK2
De randen van de DK1 voelden zijdezacht aan en qua draagcomfort is de bril het beste tot nu toe. Deze bril is wel ook de grootste vanwege de 7 inch monitor. Het lijkt daardoor alsof je een snijplank voor je hoofd hebt.

Oculus DK1

Oculus DK1

De DK1 voegt eigenlijk niet veel toe vergeleken met de Samsung Gear VR. De bewegingssensor van de DK1 is wel beter dan de Samsung, maar het beeld was van beduidend mindere kwaliteit. Alleen je hoofdbewegingen worden gedetecteerd. Het is dus hoog tijd voor het huzarenstukje.

De DK2
Vergeleken met de DK1 zijn er drie belangrijke verbeteringen toegepast die het virtuele gevoel versterken. De Oculus Rift gebruikt een OLED scherm (het scherm van een Samsung Note 3) en heeft dus een hogere schermresolutie (1920 x 1080). Daarnaast merk je direct dat er nauwelijks vertraging optreedt. En wat het virtuele gevoel helemaal afmaakt, is het positional tracking. Niet alleen de bewegingen van je hoofd, maar ook je lichaamsbewegingen worden gedetecteerd door middel van een infraroodcamera. En daarmee onderscheidt de DK2 zich van alle andere brillen op dit moment.

Oculus DK2 met camera

Oculus DK2 met camera

Rollercoast No Limits
Ik zat meteen -hoe raad je het- in een achtbaan. Alleen deze keer was de ervaring realistischer. Alle bewegingen werden gedetecteerd. Ook als ik naar voren boog of zijwaarts aan de achtbaan hing tijdens een bocht werden de bewegingen nagebootst. Dit is duidelijk een heel andere ervaring. Voor het eerst kreeg ik vlindertjes in mijn buik bij de afdaling. Na afloop van de rit bleef ik in de achtbaan zitten en me verwonderen over het feit dat al mijn bewegingen werden gedetecteerd.

foto 4

Toepassingen
De ontwikkelingen staan niet stil en het is nu zelfs mogelijk om virtueel te vliegen als een vogel. De ultieme droom van de mens. Dankzij Birdly krijg je namelijk het gevoel dat je als een vogel door de natuur of over steden kunt vliegen. Er is wel een soort hydraulische tafel voor nodig om ook de fladderende bewegingen na te kunnen bootsen.

foto 3

Over nabootsen gesproken: er zijn handschoenen van Control VR, die de bewegingen van je vingers vertalen naar een spel. Je kunt dingen oppakken, vasthouden of weggooien bijvoorbeeld.

De Oculus Rift is niet alleen bestemd voor de game-industrie. Zo is er voor de medische wereld een app ontwikkeld voor kinderen met brandwonden. Door ze een game te laten zien met een ijskoud gebied vol pinguins, ijsberen en sneeuwbalgevechten krijgen ze het koud, waardoor ze de pijn bij het verschonen van hun verband minder voelen.

Ondanks dat de Oculus Rift DK2 meer bedoeld is voor ontwikkelaars en nog niet het eindproduct is, is het voor mij de beste virtual reality-bril die momenteel beschikbaar is. Het is een heel andere ervaring, vooral omdat de bril de aanwezigheid van je lichaam kan detecteren.Naar verwachting zal Oculus  dit jaar eindelijk met een bril komen voor de consumenten: de Oculus Rift CV1.

Dit is het derde en laatste deel in een serie over virtual reality-brillen. Deel ging over Google Cardboard en deel twee over de Samsung Gear VR.

IMG-20150221-WA0001

Bahaedin Ahrazem
info[at]aichaqandisha.nl