Samsung Gear VR

Alle foto's: Bahaedin Ahrazem

Alle foto’s: Bahaedin Ahrazem

Als liefhebber van virtual reality kon ik natuurlijk niet wachten op de release van de Samsung Gear VR. Maandenlang heb ik een kartonnen versie van Google (Google Cardboard) uitgeprobeerd. Ik was benieuwd wat Samsung voor meerwaarde kon bieden, want het principe is ongeveer hetzelfde. Je plaatst je telefoon (in dit geval de Note 4) in de houder, je zet het op je hoofd en door de lenzen waan je in een virtuele wereld.

Alle foto's: Bahaedin Ahrazem

Alle foto’s: Bahaedin Ahrazem

Afwerking
Voor bijna tweehonderd euro meer, mag je ook verwachten dat de afwerking beter is dan de Google Cardboard. Geen scherpe randjes, waardoor je de bril goed strak om je hoofd kunt zetten voor een betere weergave. Aan de bovenkant heb je een tandwiel. Daarmee kun je het beeld scherp stellen en is het zelfs mogelijk om te corrigeren voor ver- en bijziendheid.

Besturing
Een echt, duidelijk pluspunt was voor mij het bedieningsgemak. Bij het opzetten herkent het systeem, door middel van een soort nabijheidssensor dat je de VR-bril op hebt. Aan de rechterkant heb je een soort touchpad waardoor je met een simpele, vegende beweging of tikjes door het menu kunt navigeren. Muisbewegingen maak je heel simpel door met je hoofd te bewegen. Ook beschikt de Gear VR over een soort home-knop waardoor je kunt terugkeren naar het menu.  Daarnaast kun je een hoofdtelefoon aansluiten voor een betere geluidservaring.

IMG-20150306-WA0000

Films
Ik was vooral heel erg benieuwd naar de verschillende mogelijkheden van de Samsung Gear VR. Ik vroeg me af hoe de bioscoopervaring zou zijn. En ik werd niet teleurgesteld. Het is zelfs mogelijk om verschillende zalen uit te kiezen en als je om je heen kijkt, waan je je in een bioscoopzaal. Je kunt zelfs kiezen voor een bioscoop op de maan. Je zit letterlijk tussen de maanstenen naar een film te kijken. Niet alleen films, maar ook je opgenomen video’s kun je in de virtuele bioscoop laten draaien.
Wat ik echt geweldig vond waren de 3D-films. Geen last van hoofdpijn of ogen. Ik kon er, vergeleken met een niet-virtuele bioscoop, uren naar kijken. Dit is ideaal voor als je bijvoorbeeld in het vliegtuig tijdens een lange vlucht zit. Geen stewardess die last van mij gaat krijgen.

Spellen
Over de spellen was ik minder te spreken. Ik heb dat dan ook niet langer dan een kwartier volgehouden. Vooral het horrorspel Dreadhalls vond ik slecht. Grafisch was het waardeloos en je hebt zelfs een extra controller, die je apart moet aanschaffen, nodig om je te kunnen bewegen. Ook bij Temple Run was de bediening, weliswaar via de touchpad, bedroevend slecht.

IMG-20150306-WA0003

Omgevingen
Wat mij veel meer interesseerde waren de documentaire-achtige apps. Zo kun je bij de app Ocean Rift een kijkje nemen in de onderwaterwereld en zwemmen tussen allerlei vissen en walvissen. Tegelijk ontvang je informatie over de dieren. Het was voor mij wel even wennen dat je onder water gewoon kunt ademen.

In Titans of Space zit je dan weer in een klein vliegobject en vlieg je langs alle planeten in ons zonnestelsel. Het voordeel hiervan is dat je een veel beter beeld krijgt hoe immens groot sommige planeten zijn. Als je in de buurt van een planeet komt, krijg je ook nog allerlei gegevens erover.

360 graden camerabeelden
Wat ik ook een meerwaarde vond is dat je je eigen vakantiefoto’s in 360 graden kunt bekijken. Je krijgt het gevoel dat je er middenin zit en hebt het idee dat je nog steeds op vakantie bent.

Verbeterpunten
Het grootste nadeel vind ik de drempel om een VRbril aan te schaffen. De bril zelf kost 199 euro, maar werkt nu nog alleen met de Samsung Note 4. Daarnaast vind ik het aanbod van de beschikbare apps op dit moment nog karig.
Grafisch merk je soms dat het wat scherper kan. Af en toe zie je de individuele pixels en de lenzen beslaan soms, waardoor het beeld al snel mistig wordt.

Het toestel (de Note 4) wordt na intensief gebruik best warm en het extra gewicht van de telefoon vind ik net iets te zwaar om de bril urenlang te kunnen gebruiken.

Maar al met al biedt de Samsung VR-bril een geweldige ervaring die erg vloeiend werkt, waardoor je je daadwerkelijk op een andere plek waant.

Dit is het tweede deel in een serie van drie over virtual reality brillen. Deel een lees je hier. Volgende keer bespreekt Aicha’s gadgetexpert de Oculus Rift.

IMG-20150221-WA0001

Bahaedin Ahrazem
info[at]aichaqandisha.nl