Ongenaakbare querulant

ahlam

Twee totaal verschillende berichten uit de Arabische showbizz. Eerst een al wat oudere zaak uit Egypte waar zangeres en actrice Mirhan Hussein begin maart door de politie werd gearresteerd, mishandeld en naar eigen zeggen ook nog een emmer urine over zich heen kreeg.

Het leidde tot veel ophef in Egypte, waar de mensenrechten sowieso niet meer lijken te bestaan en de relatie tussen beroemdheden en de politie een dieptepunt heeft bereikt. Mirhan Hussein werd in de vroege uren aangehouden. Op videobeelden is te zien hoe ze zich tegen de arrestatie verzette. De politie beweert dat ze had gedronken en hen zomaar begon uit te schelden, maar volgens haar zus drinkt ze niets en bleek na onderzoek dat ze nuchter was.

De zaak moet nog voorkomen, en volgens deze presentator die Hussein al meteen te gast had moet het recht zijn beloop vinden, maar het laat zich raden wat de uitkomst zal zijn.

Nederlandse hooligan
In de Emiraten speelt ondertussen een heel andere kwestie. Afgelopen week ging het reality programma van de Emiratese zangeres Ahlam in première op Dubai TV: The Queen. Ahlam is de schatrijke querulant van de Arabische showbizz. Ze zit in de jury van Arab Idol en kreeg het voor elkaar de voorzitter van de jury, de Libanese zanger Ragheb Alama, net zo lang te treiteren tot hij opstapte.

Ahlam domineert alles. Ze is een soort Nederlandse hooligan: je hoort haar al voor je haar ziet en ze laat altijd een ravage achter. Ze is ijdel, hoogmoedig en eigenlijk gewoon heel erg onsympathiek. Ze is constant in oorlogjes verwikkeld met andere sterren, haalt erg graag uit, maar is aanzienlijk minder goed in incasseren. Veel van haar gevechten voert ze via Twitter uit, zoals wel meer mensen.

Terug naar haar programma The Queen. De titel zegt eigenlijk alles al. Zij is de koningin en de deelnemers moeten om haar gunst strijden. Hoewel ze zelf beweerde dat het programma iets totaal nieuws zou zijn, deed het erg veel denken aan Trumps The Apprentice. Eigenlijk is Ahlam de Emiratese Trump: rijk, luidruchtig, bot, ze blaft in plaats van praat en ze weet niet van ophouden.

the queen

Megalomane overdaad
De deelnemers zouden ieder hun talenten inzetten: de een wilde haar persoonlijke assistent worden, de ander had allerlei ideeën om haar voor te leggen. De kandidaten die geselecteerd zouden worden voor de afvalrace, kregen dan een ring van de zelfbenoemde koningin. Ahlam drapeerde zich over canapés en vleide zich op banken in de verschillende shots, terwijl de kandidaten zich voorstelden. Wie o wie zou waardig genoeg zijn zich in de buurt van de enige echte koningin te mogen begeven.

Nou, niemand. Het programma is al na één uitzending van de buis gehaald en alle beelden zijn van YouTube verwijderd. Het besluit komt, volgens de Arabische media, van het allerhoogste niveau. Het programma is onmiddellijk stopgezet en komt niet meer terug.

ahlam gr

De reden zou zijn Ahlam die zich als een koningin van Palmyra presenteert. Het was allemaal wat te veel van het goede voor de heersers die ongetwijfeld het alleenrecht op dergelijke titels eisen, maar ook voor kritische kijkers die de megalomane overdaad vernederend vonden voor de deelnemers. Ahlams eerste reactie op Twitter was een tweet met een kroontje. Niet verbazingwekkend, want naar de buitenwereld toe blijft ze de ongenaakbare. Ze is daarom sindsdien vrolijk verder gegaan met twitteren.

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd, net als de zaak van Mirhan Hussein.

Hassnae

hassnae[at]aichaqandisha.nl