Paul Auster: Levenswerk

levenswerk auster k

Hij is een van de grote, hedendaagse Amerikaanse schrijvers, de vaak onderscheiden Paul Auster. Geen studie Engels is compleet zonder zijn klassieker en bestseller The New York Trilogy.

Op een later moment zullen we dieper ingaan op zijn werk, maar voor nu publiceren we een fragment uit zijn recent verschenen Levenswerk: een verzameling essays, verhalen, voorwoorden en memoires van de meester zelf.

Het fragment is ‘een persoonlijke instructie hoe het leven in New York te verbeteren’. Zeker niet alleen in New York. Een ideaal advies voor deze 5 mei.

Bedelaars en daklozen

Ik vraag je niet om de wereld opnieuw uit te vinden. Ik wil alleen dat je er aandacht aan schenkt, dat je meer aan de dingen om je heen denkt dan aan jezelf. In elk geval wanneer je buiten bent en op straat loopt en onderweg bent van hier naar daar.

Negeer de ellendelingen niet. Ze zijn overal, en je kunt er zo gewend aan raken ze te zien dat je langzamerhand vergeet dat ze er zijn. Vergeet het niet.

Ik vraag je niet om al je geld aan de armen te geven. Al zou je dat doen, dan zou de armoede nog steeds bestaan (en nog een lid in zijn gelederen hebben).

Tegelijkertijd is het onze verantwoordelijkheid als mensen om ons hart niet te verharden. Er is actie nodig, hoe klein of hopeloos onze gebaren ook mogelijk lijken.

Leg een voorraad brood en kaas aan. Maak elke keer dat je je huis uit gaat drie of vier dubbele boterhammen klaar en stop ze in je zak. Elke keer dat je een hongerig mens ziet, geef je hem een dubbele boterham.

Leg ook een voorraad sigaretten aan. Volgens de volkswijsheid zijn sigaretten slecht voor je gezondheid, maar wat de volkswijsheid vergeet is dat ze ook een grote troost zijn voor de mensen die ze roken.

Geef er niet één of twee. Geef hele pakjes weg.

Als je ontdekt dat er niet genoeg boterhammen in je zakken kunnen, ga dan naar de dichtsbijzijnde McDonald’s en koop zoveel mogelijk maaltijdbonnen als je je kunt veroorloven. Geef deze bonnen weg als je door je boterhammen met kaas heen bent. Misschien ben je geen liefhebber van het eten bij McDonald’s, maar de meestemensen zijn dat wel. gezien de alternatieven geven ze veel waar voor je geld.

Deze bonnen zijn vooral bruikbaar op oude dagen. Niet alleen zal de hongerige persoon zijn maag kunnen vullen, hij zal ook ergens naar binnen kunnen gaan en warm worden.

Als je niets kunt bedenken om te zeggen wanneer je de bonnen aan een hongerig iemand geeft, praat dan over het weer.”

Levenswerk, De Bezige Bij, kun je hier bestellen voor 49,95.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl