Revolutie in Soedan

novecento

Het broeit in Soedan, zo vertelt Abdullah me. In veel steden waaronder Atbara, Port Sudan, Ad-Damer, Al Hasihasa en Gadaref is het al dagen onrustig door demonstraties.

Mensen zijn de straat opgegaan uit onvrede met de enorme prijsstijgingen, inflatie en constante tekorten aan benzine en brood en een gebrek aan medicijnen die alleen nog op de zwarte markt te vinden zijn voor exorbitante prijzen.

Gebouwen van de regeringspartij zijn in brand gestoken en leuzen als ‘het leger is met ons, dus wij maken ons geen zorgen’ werden gescandeerd.

Slachtoffers
Op foto’s is te zien hoe de militairen zich onder de demonstranten bevinden. De toegangswegen naar Atbara, van oudsher een rebelse stad, zijn afgesloten door het leger om escalatie met veiigheidsdiensten te voorkomen.

Dat het leger zich vooralsnog aan de zijde van de demonstranten schaart, is interessant: in Tunesië leidde die steun tot de val van Zinedine el Abidine.

In Khartoum zijn de demonstraties vandaag op gang gekomen en inmiddels zijn ook de eerste dodelijke slachtoffers gevallen.

Op Twitter en Facebook worden onder deze hashtag foto’s en filmpjes gedeeld en overheerst de honger naar verandering.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl