Simply Nigella

simply nigella k
foto’s © Keiko Oikawa

De laatste weken heb ik een aantal keer een boekbespreking gelezen met nogal wat dichterlijke vrijheid; van die stukken die over alles gaan behalve het eigenlijke onderwerp. Zo las ik vorige week een recensie van Nigella Lawson nieuwe programma en bijbehorende boek die een uitgebreide, ongegeneerde evaluatie van Nigella’s privé leven bleek.

Dat begrijp ik dus niet. Natuurlijk, ook ik maak me schuldig aan de roddelsecties op de site van het vod DailyMail, maar die onbeheersbare drang om mensen te achtervolgen met hun persoonlijke perikelen, snap ik niet. Er zit iets afgunstigs in. Triomfantelijk. Het is veilig trappen naar mensen die toch al een hel achter de rug hebben. De moderne gevechten in de arena van weleer in een modern jasje. In plaats van gooien met tomaten en rotte eieren, plaats je gemene opmerkingen online. En dan maar kijken of het slachtoffer ooit nog herstelt.

simply nigella vis taco

Troostrijke gerechten
Nigella heeft zich niet alleen hersteld, maar ook gerevancheerd. Ik heb een groot zwak voor haar. Ze is beeldschoon, heeft iets ongenaakbaars en tegelijk lijkt ze heel toegankelijk en kwetsbaar. Zeker sinds haar privéleven onterecht op straat kwam te liggen. Maar daarover gaan we het uiteraard niet hebben. Wel over haar Simply Nigella een titel die het boek perfect samenvat.

simply nigella brocamole

Simply Nigella is een weerspiegeling van Nigella’s leven nu en het eten waar ze van geniet. Het is een boek vol makkelijke, troostrijke gerechten die ideaal zijn voor de thuiskok die geen zin heeft in ingewikkeld gedoe, maar die wel het plezier van koken en lekker eten weet te waarderen.

simply nigella noodles

Traditionele kost
Het zijn Nigella’s persoonlijke stijl en haar vermakelijke verhalen die het boek tot zo’n plezier maken. Zo heeft ze een onderdeel met gerechten uit een kom. Heerlijk en herkenbaar, want ook ik ken als onverbeterlijke bourgondiër het immense genot van eten uit een kom. Op de bank, liefst met een goede film of serie en dan het zaligs uit de kom oppeuzelen en niet denken aan de calorieën of koolhydraten.

simply nigella pasta

De gerechten zijn heel divers: je vindt er recepten en invloeden uit de hele wereld, van Marokko tot India en van Japan tot Brazilië. Heel terloops, zonder dat dit nadrukkelijk benoemd wordt, maar als vanzelfsprekend, want wie eet er nu nog alleen traditionele kost van binnen de eigen landsgrenzen?

simply nigella lamsstoof

Volmaakt gelukkig
Sommige van de recepten heb je binnen een paar minuten in elkaar gedraaid, voor andere heb je wat meer tijd nodig, maar nooit wordt het gecompliceerd. Het blijft overzichtelijk en de sympathieke en behulpzame uitleg van Nigella maakt het af. Ze is als de oudere zus of de warme moeder die toekijkt hoe je bezig bent en snapt dat je ook maar je best doet.

Naast al het hartigs is er op het eind plaats voor zoet, want zoals Nigella terecht opmerkt: een maaltijd zonder zoet is niet compleet.

simply nigella matcha taart

Plaatjes kijken
Het klinkt paradoxaal, maar juist de toegankelijkheid van de gerechten (het zijn bekende gerechten, maar nu dan op zijn Nigella’s en met aanpassingen, zoals houmous met gecarameliseerde knoflook of dip van zoete aardappel) is de kracht van Simply Nigella. Je vindt er geen haute cuisine, maar het zijn wel gerechten die je eigenlijk elke dag wel wilt eten om de werkdag met smaak af te sluiten en je volmaakt gelukkig te voelen.

simply nigella chocotaart

Heerlijk om te lezen, plaatjes te kijken en uit te koken.

‘Simply Nigella’, Atlas Contact, kun je hier bestellen voor 34,99.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl