foto’s © Aicha Qandisha
Terwijl het gisteren buiten nog zinderde van de hitte werd in The Pool in Amsterdam de presentatie gehouden van het kookboek Sirocco van Sabrina Ghayour. Aansluitend zouden enkele gerechten uit Sirocco worden geserveerd. The Pool was daarom voor deze gelegenheid eenmalig omgetoverd tot een Oosters pop up restaurant.
Hassnae en ik schoven welgemutst aan. Dit zou mijn allereerste culinaire recensie worden dus moest ik goed op de gerechten letten. Hassnae droeg zorg voor de foto’s, wat voor jullie een enorm geluk is, want ik kan echt niet fotograferen.
Lamslolly’s
Als welkomstdrankje kregen we een The Pool Sangria, een mysterieus blauw drankje. Helaas ben ik zo stom geweest niet te vragen wat de ingrediënten waren. Het leek in ieder geval niet op een traditionele sangria. Geen fruit, wel veel crushed ice wat op deze dag vanwege de warmte extra lekker smaakte.
Sabrina Ghayour had niet zelf in de keuken gestaan bekende ze tijdens de presentatie, dus onze verwachtingen waren hooggespannen. De voorgerechten bestonden uit een keur van verschillende schotels die er allemaal even mooi en smakelijk uitzagen. Er was in wijnbladeren gebakken feta.
Een salade van dadels, sinaasappel, amandel en waterkers.
Lamslolly’s met abrikozen en venkelzaad.
Betoverend kleurenpalet
Freekehsalade (freekeh is een tarwegraan dat wordt geoogst als het nog jong en groen is) met granaatappelpitjes, amandelen en dille.
En wortelsalade met tahin, geroosterde hazelnoten en munt.
Alles bij elkaar op één bord geschept werd het een betoverend kleurenpalet. De smaken sloten naadloos op elkaar aan of complementeerden elkaar. De salade van dadels en sinaasappel smaakte lekker fris en vond ik echt heerlijk.
Ook de hoofdgerechten waren divers en een feest van kleuren en smaak. Geserveerd werden zalm met citroen, kurkuma en zwarte peper.
Ingelegde citroen
Kuku van courgette, saffraan en aardappel. Kuku is een Perzisch gerecht met geklutste eieren, vergelijkbaar met een Italiaanse frittata.
Een kipstoofpotje met abrikozen, ingelegde citroen, harissa en eieren.
En een warme salade van boerenkool, bulgur en Le Puy linzen.
Ultieme comfort food
De smaken waren weer goed op elkaar afgestemd. Mijn voorkeur ging echt uit naar het stoofpotje van kip met abrikozen wat ik echt het ultieme comfort food vind. Maar ook de salade van boerenkool (iets dat wij alleen in de wintermaanden eten in combinatie met een zoute rookworst) in combinatie met de Le Puy linzen was heel erg smakelijk.
Het nagerecht bestond uit een nectarinepavlova met munt, amandel en theesiroop. Prachtig om te zien maar ongelooflijk zoet. Wel een fijne afsluiter van een heerlijke maaltijd. Daarna wilde ik eigenlijk even gaan liggen.
Met ieder een gesigneerd exemplaar van Sirocco onder de arm geklemd gingen Hassnae en ik weer huiswaarts. De ongedwongen sfeer en de goede bediening bij The Pool hadden deze avond tot een gezellig samenzijn gemaakt. En de gerechten die we gegeten hadden nodigen absoluut uit ze zelf te gaan maken uit het mooie kookboek.
‘Sirocco’, Good Cook, kun je hier bestellen voor 24,95.
rebecca[at]aichaqandisha.nl