SuriMAM Cooking

waal-surimam-voorplat-hr-k

Tussen alle fancy pancy kookboeken die er in deze drukke periode uit zijn gekomen, is ook het verfrissend toegankelijke SuriMAM Cooking, op zoek naar de soul van de Surinaamse keuken van de drie zussen Moreen, Aretha en Martha Waal.

Het is een ode aan de keuken van hun moeder die in de jaren zestig naar Nederland kwam en waar ze als kleine meisjes mee opgroeiden: op de schoot van de ene tante en aan de keukentafel bij de andere, smullend van gerechten en ingrediënten die in die tijd nog zeldzaam waren, maar inmiddels helemaal ingeburgerd.

antroewa-9026-k

SuriMAM is de Surinaamse keuken van thuis. En dat betekent in dit geval een flink aantal bekende recepten die je nu lekker zelf kunt maken, zoals een broodje pom, frita’s en ananastaart, maar ook een gerecht van andijvie met een blik corned beef, dat ben ik volgens mij nog niet eerder tegengekomen in een kookboek. Dat is ook meteen een voorbeeld van het toegankelijke karakter van het boek: de zussen Waal vragen je bijvoorbeeld niet om je eigen bouillon te trekken, maar gebruiken gewoon bouillonblokjes zoals de meeste huishoudens. Het corned beef-gerecht maakte hun moeder als ze nachtdiensten had.

sambal-9189-k

Mengelmoes
De recepten zijn Surinaams, maar er zitten ook verhollandse gerechten bij, want zo gaat dat nu eenmaal, je neemt smaken en gerechten over van je (nieuwe) thuisland en integreert die op jouw manier in de keuken. Je vindt er recepten voor hapjes, drankjes, hartige gerechten en zoetigheden waaronder Hindoestaanse oliebollen van hun moeders vriendin. Dat is het mooie aan de Surinaamse keuken: die mengelmoes van smaken en culturen.

Om alvast in de sfeer te komen, delen we het recept voor Saoto soep uit het boek.

saotosoep-8761-k

Saoto soep
Ingrediënten
4cm laos
1 serehstengel
zonnebloemolie
1kg kippendijen met bot
4 teentjes knoflook, grof gesneden
2 grote uien, grof gesneden
1 salamblad
4 gevogeltebouillonblokjes
3l water
4 eieren
1 rode peper
5el zoute sojasaus
1 takje bladselderij
100g taugé
200G mini frietchips
4el gebakken uitjes
1 Chinese kool

Bereiding
Schil de laos en snijd in stukjes van 1 cm en kneus de serehstengel. Verhit
een scheutje olie in een soeppan en bak de kippendijen om en om goudbruin.
Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.

Doe de laos, de knoflook, de ui, de serehstengel, het salamblad en de bouillonblokjes
in de pan en fruit ongeveer 5 minuten. Schep de kip terug in de
pan en schenk het water erbij. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer
20 minuten koken. Haal een derde van de kippendijen uit de pan en laat ze
afkoelen. Zet het vuur laag en laat de saotosoep nog ongeveer 1 uur koken.

Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard. Giet ze af en spoel ze af onder
koud water. Pel de eieren.

Pluk het kippenvlees van het bot en scheur het in dunne repen. Verhit een
scheutje olie in een koekenpan en bak de kipreepjes goudbruin.

Snijd de bovenkant van de peper af en rol de peper tussen je handen, zodat
de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in dunne ringen. Stamp de peper in
een vijzel fijn met de sojasaus en schenk in een apart kommetje.

Was en snijd de kool in reepjes. Schenk de soep over de verschillende ingrediënten
heen in een mooie schaal.

Serveer de eieren, het kippenvlees, de bladselderij, de pepersojasaus,
de taugé, de mini frietchips en de gebakken uitjes in aparte schaaltjes.

Nyan switi!

‘SuriMAM Cooking’, Luitingh-Sijthoff kun je hier bestellen voor 24,99

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl