Vegarabia

Vegarabia 2D k

De tijd dat vegetariërs in het Midden-Oosten om vegetarische gerechten vroegen en dan iets met kip of vis kregen (‘dat is toch geen vlees’) is definitief voorbij. Of bijna dan toch.

Het was ook wel raar dat een keuken die zoveel met groente werkte, zo rond vlees gecentreerd was. Hoewel, vlees was duur en gaf dus prestige. Tegenwoordig zie je in veel posh Arabische restaurants een vis- en zeevruchten-inhaalslag en steeds meer vegetarische gerechten naast de bekende houmous en falafel, want de Midden-Oosterse keuken heeft ook op dat gebied veel te bieden.

vegarabia veg fritto misto

Gezonder eten
Met een groeiend culinair bewustzijn in die regio, is de aandacht voor gezonde en vegetarische gerechten toegenomen en op die trend spelen Greg en Lucy Malouf handig in: hun Vegarabia, vegetarische recepten uit het Midden-Oosten, werd meteen bekroond tot beste vegetarische kookboek van 2015.

Greg Malouf is chefkok en Lucy culinair schrijfster. Het voormalig echtpaar heeft samen zes succesvolle kookboeken op hun naam.

Vegarabia is ontstaan uit gezondheidsoverwegingen van Greg die in zijn voorwoord beschrijft hoe zijn behoefte gezonder te eten en met minder vlees hem terugbracht naar de gerechten uit zijn jeugd; als fervent vleesliefhebber dook hij de keuken weer in om te experimenteren met groente.

vegarabia persian soft herb salad

Naar hartenlust combineren
Het resultaat is een fraai uitgegeven boek met mooie foto’s van smakelijke gerechten die ingedeeld zijn in type gerecht. Dus je vindt er eerst het ontbijt, daarna recepten voor brood, boters, confituren en dips, en via de tafelzuren ga je naar de soepen, de deegwaren, de rijst, en noem het allemaal maar op. Ruim 130 recepten vind je er met speciale menu-ideeën voor een luie weekend brunch, familie picknick, romantische diner, ‘trek-alles-uit-de-kast-feestmaal’, knabbels voor een feestje, high tea en nog veel meer.

vegarabia

Je kunt naar hartenlust combineren om je eigen diner te creëren of een makkelijke winter tabouleh op tafel te zetten.

vegarabia winter tabbouleh

In het boek vind je modern vegetarische variaties op klassiekers terug, zoals pittige rode houmous, plat brood met geplette hazelnoten en rozemarijn, zoete pompoensambusek en ‘vuile rijst’.

vegarabia Lebanese dirty rice

De persoonlijke verhalen en leerzame uitleg van Greg en Lucy, maken het boek compleet. Een aanrader voor de liefhebber van de Midden-Oosterse keuken en voor al je vegetarische vrienden die je weer eens wat anders kunt voorzetten. Wie de smaak te pakken heeft en meer wil proeven van Greg Malouf, hoeft overigens niet langer een ticket naar Australië te boeken, want hij heeft, net als veel andere beroemde chefs, een restaurant geopend in hedonistisch Dubai Clé Dubai.

Vegarabia, uitgeverij Good Cook. kun je
hier bestellen voor 29,95.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl