Vijf nog niet grijs gedraaide kerstliedjes

Still uit Pentatonix-Coldest Winter

Mariah Carey, Wham!, Mud, Michael Bublé en Band Aid. Ieder jaar weer dezelfde liedjes op de radio, in de winkels, tijdens de kerstmarkt. Leuk voor eventjes om weer goed in de kerststemming te geraken, maar je bent ze al snel zat. Gelukkig zijn er genoeg andere kerstliedjes die ook het beluisteren waard zijn. AichaQandisha zette deze vijf voor je op een rijtje.

The Killers – The Cowboy’s Christmas Ball
Allereerst de Amerikaanse band The Killers. Sinds 2006 brengen zij elk jaar trouw een kerstliedje uit, waarvan de opbrengst naar een goed doel (RED) gaat. Dit jaar pakken ze zelfs uit met een heel kerstalbum: Don’t Waste Your Wishes. Het leukste is dat ze nooit standaard kerstliedjes maken. Wat te denken van Don’t Shoot Me SantaDirt Sledding (wat heeft de kerstman toch tegen de zanger van de band?) of ¡Happy Birthday Guadalupe!. Voor deze lijst heb ik gekozen voor het vrolijke The Cowboy’s Christmas Ball. De tekst van het liedje komt van een gedicht uit 1890 van William Lawrence Chittenden. En er zitten robots in de clip!

Majda El Roumi – Sahret L’Id
De Libanese zangeres Majda El Roumi heeft in 2013 ook een kerstalbum uitgebracht: Nour Men Nour. Het bestaat uit twaalf liedjes. Er zitten nieuwe liedjes tussen, maar ook herkenbare klassiekers, zoals Min Ili Tall (Oh Holy Night) en De’e Bwabon (een bewerking van Hark! The Herald Angels Sing). Hieronder Sahret L’Id, een bombastisch, poëtisch kerstliedje over een mooie kerstavond.

Smith & Burrows: When The Thames Froze
Van Libanon gaan we naar Engeland. De vrienden Tom Smith (frontman van Editors) en Andy Burrows (ex-drummer van Razorlight en We Are Scientists) hebben in 2011 een kerstalbum uitgebracht als Smith & Burrows: Funny Looking Angels. De eerste en enige single van het album (en eerlijk gezegd ook het enige liedje dat ik kende tot ik deze top 5 ging maken) is het prachtige When The Thames Froze.

Pentatonix – Coldest Winter
Een top 5 met kerstliedjes is niet compleet zonder mijn favoriete acapallagroep Pentatonix. Twee jaar geleden deelde ik al Carol of the Bells, mijn all time favourite. De band brengt trouw ieder jaar een kerstalbum uit. Ik ben niet zo’n fan van de cd’s, maar er zitten altijd een paar pareltjes tussen die ik op repeat zet. Keus zat dus voor deze lijst. Waarschijnlijk heb je hun bewerking van Hallelujah dit jaar al langs zien komen. Hun laatste single is een cover van Kanye Wests Coldest Winter. Een treurig liedje, met dito clip.

Fairouz – Jingle Bells
We sluiten af met de legendarische Libanese zangeres Fairouz. Hassnae deelde een tijd geleden al het lieflijke Talj Talj van haar. Ze heeft meerdere kerstliedjes opgenomen, maar Talj Talj is zover ik kan vinden het enige originele liedje. Hieronder dus maar een gouwe ouwe. Jingle Bells, maar dan in het Arabisch.

Majda

majda[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “Vijf nog niet grijs gedraaide kerstliedjes

  1. Aicha
    15 december 2016 om 13:19

    Très beau article !!!
    Et des vidéos très bien choisis !!!!