Hier worden we blij van: de onvergetelijke smaak van vistajine met fijne chermoula. Alles wat lekker is, zit erin: pure olijfolie, de krachtige smaak van komijn, de niet te missen koriander (Aicha’s favoriete kruid!). De combinatie van ingrediënten laat de vis nog beter tot zijn recht komen. Eén hap en de zon gaat weer schijnen: je bevindt je voor even aan zee of op een warme binnenplaats; de warme dampen van de tajine vullen je neus. Dit is een van de vele, rijke smaken van Marokko.
Ingrediënten
3 stuks Dorade
6 middelgrote vastkokende aardappelen
6 stuks trostomaten
1 1/2 paprika’s. Van elke kleur een halve paprika: groen, geel en rood.
Zout en peper naar smaak
Voor chermoula (Marokkaanse marinade voor de vis)
1 bosje peterselie en 1 bosje koriander (bij de Marokkaanse winkel verkrijgbaar)
5 teentjes knoflook
1 eetlepel rode paprikapoeder
Een halve theelepel zwarte peper
Een halve eetlepel komijnpoeder
1 theelepel zout (of naar smaak)
3 eetlepels citroensap
2 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels olijfolie
Maak de vissen schoon.
Was de peterselie en koriander en hak ze fijn.
Maak nu de chermoula: meng de gehakte peterselie en koriander met de geperste knoflook, paprikapoeder, komijnpoeder, zwarte peper, citroensap, zout en de beide oliën.
Maak een inkeping in de vissen en bestrijk ze rondom met de chermoula. Laat het geheel afgedekt minstens twee uur in de koelkast staan.
Schil de aardappels en snij ze in dunne schijven. Bestrijk een tajine of ovenschaal met zonnebloemolie en dek de bodem met een laagje aardappels.
Strooi hier wat zout en peper eroverheen. Zet de vissen op de aardappelen.
Snij de paprika in stukjes en doe op de vis.
Snij de tomaten in rondjes en zet ze op het geheel.
Doe de rest van de chermoula over de tomaten.
Dek het af met aluminiumfolie en doe het in een oven op 200 graden voor een uur. Verwijder na een uur de folie en laat nog een half uurtje in de oven staan. Serveer de vis met citroen.
Besaha wa raha!
Foto’s: © Fadila Bouazza