Vrije Arabische vrouwen

rudolf-ernst-k

Rudolf Ernst

Dat de mensenrechtensituatie in Egypte dramatisch verergerd is sinds het aantreden van Sisi, is genoegzaam bekend. Journalisten die al jaren vastzitten, vrouwen die niet veilig over straat kunnen, een almaar verder verslechterende economie en steden in verval. De zaak van fotograaf Mahmoud Abu Zeid, beter bekend als Shawkan, is het beroemdst: hij sterft langzaam af in de cel terwijl zijn nepproces iedere keer wordt verzet.

Temidden van dat verval, zijn er tegendraadse lichtpuntjes, zoals presentatrice Doaa Salah die onlangs in haar programma de geneugten van het alleenstaand moederschap besprak. Voor wie Arabisch verstaat, hier zie je een clip van het programma waarin Salah een nepbuik draagt.

Ze oppert de vraag of je alleenstaand moeder kunt zijn en zowel de moeder- als vaderrol op je kunt nemen. Als je scheidt, zul je wel moeten, beantwoordt ze de vraag zelf al. Als je onverhoopt weduwe wordt, heb je ook geen keus, dus waarom niet direct voor het alleenstaand moederschap kiezen, zonder huwelijk of relatie? Die vraag legde ze voor aan religieuze heren die in de uitzending te gast waren.

Dat de staat niet de enige vijand is, blijkt wel uit wat er daarna gebeurde: advocaat Ashraf Naji diende een klacht tegen haar in wegens heiligschennis en het aanzetten tot immoreel gedrag. De rechter veroordeelde haar vervolgens tot drie jaar gevangenisstraf, waartegen ze uiteraard in beroep gaat.

Beest in menselijke verschijning
Nu hebben conservatieve advocaten in Egypte er sowieso een handje van vrouwen en andersdenkenden aan te klagen. Een paar dagen geleden beweerde de Egyptische advocaat Nabil al Wahsh in een discussieprogramma dat het de plicht is van deugdzame mannen om vrouwen die in gescheurde spijkerbroeken lopen aan te randen en zelfs verkrachten. Het soort materiaal waarvan je weet dat Westere media ermee aan de haal gaan en dat is dus ook gebeurd.

Al Wahsh betekent ‘het beest’ of ‘de wilde’. Zelden zo’n gepaste naam gezien voor een beest in ietwat menselijke verschijning. Ik bedoel, het praat, het heeft vingers en draagt een bril, maar daar houdt het dan ook wel bij op. Als je Arabisch of Frans verstaat, bekijk dan zeker dit fragment, Meneer het Beest is bijvoorbeeld ook tegen seksuele voorlichting.

Dan tot slot de Libanese zangeres Haifa Wehbe die altijd goed is voor wat woede. Zij droeg tijdens een concert op de American University in Caïro sexy hotpants en daarna sloegen de stoppen door. Wehbe is wel wat gewend, of het nu om sexy jurken of sexy clips gaat, ze weet altijd de tongen los te maken.

Natuurlijk, de discussies over normen en waarden worden opgevoerd, de roep tot nóg meer repressie galmt na, maar dit soort vrouwen heb je nodig. Vrouwen die barsten maken in het conservatieve ideaal, die hun middelvinger geven aan de onderdrukkers, die mannen gek maken met hun lichaam, die weigeren mee te gaan in het misogyne discours en die zich simpelweg niet de mond laten snoeren of laten bedekken.

Nee, de situatie verbetert niet meteen, maar vrije vrouwen zijn wel de poort naar de hemel.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl