Vrije vrouwen

myriam klink

Dit weekend was ik in Duitsland en daar zag ik vrouwenparkeerplaatsen in de parkeergarages. Mijn eerste reactie was er een van afwijzing, ‘alsof vrouwen niet in kunnen parkeren’. Maar het bleek dat die speciale parkeerplaatsen extra verlicht zijn en dichtbij de uitgangen. Ze zijn bedoeld voor de veiligheid van vrouwen. Mijn afwijzing veranderde in waardering.

Afgelopen week werd bekend dat de onlangs overleden Egyptische filmlegende Faten Hamama geƫerd wordt met een postzegel.

Hamama was de grande dame van de Egyptische film die met haar rollen discussies op gang bracht en eraan bijdroeg dat vrouwen in Egypte het recht kregen te scheiden.

Zelfbeschikking
Deze week was er ook ophef in Libanon vanwege fotomodel Myriam Klink die een weinig verhullende foto van zichzelf op haar facebook zette met haar middelvinger opgestoken naar de journalisten die haar altijd besmeuren en ten koste van haar lezers en clicks genereren.

Twee totaal verschillende vrouwen: Myriam Klink zet haar lichaam in om duidelijk te maken dat alleen zij bepaalt wat ze ermee doet en de introverte, breekbare Faten Hamama zorgde er met haar rollen voor dat de rechtelozen een stem kregen.

Twee geheel verschillende werkwijzen, maar het doel is hetzelfde: zelfbeschikking en gelijkwaardigheid.

postzegel faten hamama

Rebellen
Op internationale vrouwendag eren we bij Aicha Qandisha alle vrouwen die op hun manier een stempel drukken (of drukten) op de samenleving.

Wie zegt dat vrouwendag achterhaald is, sluit zijn ogen voor de werkelijkheid waarin vrouwen nog steeds in grote delen van de wereld achtergesteld en onderdrukt worden. Wie beweert dat Nederland seksisme-vrij is, hoeft slechts een blik te werpen op Twitter als een vrouw met een mening op televisie is. Of kijk eens naar ons kabinet, en zie hoeveel vrouwen je daar vindt. Of de top van het bedrijfsleven. En als we het dan over onderdrukking hebben, nogal wat pedante feministes zitten verdacht vaak gevangen achter hun maskers of in hun vernederende relaties.

Iedere vrouw kiest haar weg en strijd. De ene doet dat in stilte, de ander luid en openlijk. Om grenzen te verleggen, heb je de rebellen nodig die de confrontatie opzoeken en zaken ter discussie stellen, maar de gewone mensen die in hun eigen omgeving en in hun eigen tempo onopvallend en vaak ongemerkt veranderingen doordrukken, zijn net zo belangrijk.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl