Vrouwen als domme aankleedpoppen

dietrich

‘Een vrouw aan de macht wordt altijd beoordeeld op haar kleding. Hoe komt dat en is er iets tegen te beginnen’. Dit was de aankondiging van een artikel in de Volkskrant dat ik niet gelezen heb. In eerste instantie omdat ik ervoor moest betalen en in tweede instantie omdat ik niet wilde betalen voor iets dat ik en een heleboel andere vrouwen allang weten.

Vrouwen (in bepaalde posities) worden zelden bestreden op argumenten. Een vrouw op haar uiterlijk beoordelen is veel makkelijker. Dat bleek bijvoorbeeld ook weer duidelijk tijdens het debat tussen Trump en Clinton. Trump is een zeldzaam domme man die alles terugbrengt tot zijn geld en zijn successen. Als je hem een boek zou geven zou hij er waarschijnlijk zijn neus mee gaan snuiten. Omdat hij geen enkel enigszins samenhangend verweer had op de stellingen van Clinton kon hij niets anders verzinnen dan een sneer over haar uiterlijk te maken. Ze zou niet mooi genoeg zijn voor het ambt van president. En dat werd dan gezegd door een man met een gezicht alsof hij klem had gezeten tussen een draaideur met iets op zijn hoofd dat het midden houdt tussen een versleten pantoffel en schaamhaar dat al een poosje niet is bijgepunt (sorry ik kon het niet laten).

Geile reuen
Trump is echter niet de enige man die niet in staat is op adequate wijze met vrouwen te communiceren laat staan ze op een normale manier te benaderen. Een vrouw met een hoge positie in het bedrijfsleven vertelde mij bijvoorbeeld dat zij echt niet met een rode jurk op haar werk kon verschijnen. Haar mannelijke collegae zouden terstond veranderen in geile reuen die tegen haar been op zouden gaan rijden. Mijn oren begonnen meteen te piepen omdat ik niet kan begrijpen dat je als vrouw in de 21e eeuw nog aan dit soort conservatieve idiotie tegemoet komt. Vrouwen zijn blijkbaar nog steeds grote, domme aankleedpoppen die alleen kunnen functioneren onder begeleiding.

Is er iets te beginnen tegen het feit dat vrouwen (en niet alleen vrouwen aan de macht) voortdurend beoordeeld worden op uiterlijk en kledingkeuze? Nee. Omdat het niet alleen om de beoordeling van mannen gaat. Ook veel vrouwen bekijken hun seksegenoten kritisch, jaloers en met argwaan en zullen geen gelegenheid onbenut laten hun mening niet onder de stoelen of banken te laten liggen. Het enige dat je als zelfstandige vrouw kunt doen, machtspositie of niet, is een grote dikke middelvinger naar iedereen op te steken. Nooit iemand je de wet te laten voorschrijven over de kleding waarin jij loopt. Draag waar je je gelukkig in voelt of sexy of zelfverzekerd. En doe vervolgens je werk zo goed dat iedereen vanzelf zijn mond wel houdt. In de geschiedenis zijn legio vrouwen te vinden die hun eigen weg gingen, zich niets van de buitenwereld aantrokken en het uiteindelijk het verst hebben geschopt.

Don’t get mad, get even.

Rebecca

rebecca[at]aichaqandisha.nl