Zwarte Piet is racisme

jose-de-paez

José de Páez

Ja, ik kan wel iets in de titel zetten als ‘de boze burgers van Rutte’, maar met de dag wordt duidelijker, en ik had niet gedacht dat het nóg duidelijker kon, hoe doordesemd van racisme dit land is met Zwarte Piet als heilig symbool, als profeet, van dat diep gekoesterde racisme.

Het is natuurlijk niet voor niets dat die emoties zo hoog oplopen: de witte aap voelt zich bedreigd door de mondigheid van de niet-witte burger. Voorbij is de tijd van overzeese kolonisaties en onbetwiste hegemonie en superioriteit van de witte man. Er worden spiegels opgehouden, er wordt tegengesproken, er wordt aanspraak gemaakt op gelijkheid en rechten en wat krijg je dan: naar VOC-tijden hunkerende Latijn-brabbelaars in het parlement en halfabete wilden die een snelweg blokkeren om vreedzame demonstranten tegen te houden. Want laten we wel zijn, het enige verschil tussen die twee is het voorkomen, ideologisch zijn ze identiek.

Gisteren wilde een groep vrolijke, vriendelijke mensen vreedzaam demonstreren in Dokkum en gewelddadige witte mannen hebben dat voorkomen door een hele snelweg te blokkeren. De politie werkte vriendelijk mee, maakte een babbeltje met de wetsovertreders en stuurde de demonstranten weg. En wat zegt Rutte? ‘Wat je niet wilt, is dat kinderen geconfronteerd worden met boze demonstranten’.

Superkracht
Laten we de olifant in de kamer maar eens benoemen: die boze demonstranten zijn de ouders van die kinderen. Het zijn de Piet-fetisjisten die er geen been in zien wetten te overtreden en mensen te bedreigen om hun Piet zwart te houden (hoe de beleving van het feestje verandert door een gele of rode Piet blijft onduidelijk). Ze vergiftigen hun kinderen met racisme, ze zijn een gevaar voor de openbare orde en een regelrechte bedreiging voor de vreedzame medeburgers. Dat ze toevallig wit zijn, verschoont hen daar niet van, hoor. Die witte huidskleur is niet een of andere superkracht waarmee ze iedere keer schoongewassen worden van hun zonden en met een schone lei opnieuw kunnen beginnen.

Zwarte Piet is racisme. De aanhangers van Zwarte Piet zijn racisten. Geen mitsen en maren. Wie nu nog hardnekkig vasthoudt aan een racistisch symbool is een racist. En als je geen racist genoemd wilt worden, moet je ophouden een racist te zijn, zo simpel is dat. Dus geen grappen over katoenvelden, luie zwarten, zwarte mensen met pepernoten of meer van die misselijke ongein.

Zwarte Piet is inmiddels een verlengstuk geworden van al die nutteloze piemels. Verzin wat anders. Ga wat zinvols doen, je taal bijspijkeren, bijvoorbeeld – en ga in therapie, want gisteren komt niet meer terug. De zogenaamde onschuld van je jeugd heb je met je modderige, racistische poten vertrapt.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

3 Reacties op “Zwarte Piet is racisme