De mooiste hotels

buffet oberoi

Zodra het einde van het jaar nadert en januari bijna zijn intrede doet, lonkt de zomer. De ideale tijd dus om de kou weg te fantaseren met gedachten aan fijne vakantiebestemmingen en zonovergoten dagen met luie middagen aan het zwembad of strand met een koele cocktail bij de hand.

Om een handje te helpen, en in het kader van onze lijstjesdagen, hier de mooiste hotels waar we gelogeerd hebben. Hotels die een vakantiebestemming an sich zijn en het verdienen er wat extra moeite in te steken. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een sfeerloos hotel te kiezen en zo geld te besparen, maar als je eenmaal weet hoeveel een bijzonder hotel bijdraagt aan de vakantiestemming en je comfort, zul je niet anders meer willen. Bovendien hoeft het helemaal niet duur te zijn.

Deze lijst is absoluut niet compleet, nogal wat hotels staan op ons verlanglijstje, maar dat is het mooie eraan: als het een beetje meezit, kunnen we elk jaar wat hotels toevoegen.

Hôtel Barrière Le Majestic, Cannes
majestic barriere
Geen idee hoe het me destijds ooit is gelukt hier een betaalbare kamer te krijgen. Het was mijn allereerste trip alleen, ik wilde naar Cannes en vond per toeval een goede aanbieding voor Hôtel Barrière Le Majestic, het hotel waar de sterren tijdens het filmfestival logeren. En wát een hotel. Weelderige kamers met producten (destijds in ieder geval) van Hermès, een onvergetelijk ontbijtbuffet en pal aan de boulevard en het strand. Je kijkt je ogen uit naar de decadent rijke gasten met wie je in de lift staat, de foto’s van beroemde logés, de protserige decorstukken. En daar wandelde ik dus als sloeber voor een drietal nachten tussen. Totaal ontheemd, maar genietend van alles. Dit is echt een hotel voor de rijken, je moet als gast betalen voor de ligbedden aan het strand, maar ach, als je het dan breed laat hangen, doe het dan goed. Ik heb sindsdien niet meer een schappelijke aanbieding gevonden, de herinnering koester ik daarom des te meer.

Oberoi, Seminyak
pool oberoi
Puur Balinese romantiek, met het geluid van de kabbelende zee, het uitzicht op de wuivende palmen, de tonen van de gamelan op de achtergrond en altijd het gevoel van zand tussen je tenen. Het Oberoi is net als The Nam Hai geen groot gebouw met lange gangen vol kamers, het is een hemelse locatie aan zee met werkelijk prachtige vrijstaande huisjes en villa’s die opperste privacy garanderen. Het enige jammere aan Oberoi zijn de strontverwende rijke gasten die het enorm aardige personeel niet waarderen.

Hotel Simón, Sevilla
hotel simon
Authentieker dan Hotel Simón kan bijna niet. Met krakende vloeren, de geur van meubelwas en vlekkerige spiegels. Je verwacht elk moment de Guardia Civil aan de deur om je mee te nemen voor een stevige ondervraging. Hier heerst nog de sfeer van het oude Spanje van voor de Torremolinosering. Ontbijten in een overdekte patio, de rekening is nog net niet in pesetas.

Des Indes, Den Haag
des indes
Misschien wel het mooiste hotel van Nederland, met internationale allure, prachtige kamers en een heerlijke lounge- en restaurantgedeelte waar je de de hele dag en avond kunt borrelen. We komen er helaas niet meer zo vaak als vroeger, toen ze nog de risotto-truffelbitterballen hadden, maar het blijft een bijzonder hotel van grote klasse.

The Nam Hai, Hoi An
hoianart
Een droomlocatie, dit fantastische hotel pal aan zee met een geweldig zwembad. Ruime huisjes op het strand, fraai ingericht en heel dichtbij het mooie Hoi An met het geweldige restaurant Morning Glory.

Maria Cristina, San Sebastian
maria cristina
Baskische grandeur aan de rivier en op loopafstand van het strand. Weelderige kamers om in weg te dromen en als kers op de taart kwamen we er Bruce Springsteen tegen die er ook logeerde toen wij er waren.

Conrad, Bali
zwembad conrad
Voor het strand hoef je het niet te doen, want dat is verwaarloosbaar, maar het het hotel zelf is geweldig. Groots, wijds, stijlvol. Kortom alles wat je van een hotel wilt en meer. Voordat we het boekten, aarzelde ik, maar toen ik er eenmaal voet zette, begreep ik niet hoe ik ooit had kunnen twijfelen. Een absolute aanrader, vooral de kamers op de begane grond waar je zo uit je bed naar het zwembad kunt rollen.

Hotel Mâthis, Parijs
hotel mathis
Parijse chic uit de jaren twintig. Hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan, met de authentieke lift, de smalle, kronkelige trap met dik tapijt, de bont ingerichte kamers en baden op poten. In hartje Parijs zo vlak achter de Champs Elysées en nabij de Avenue Matignon, is dit de meest karakteristieke en intieme plek om te logeren.

The Leonard, Londen
the leonard
Al jaren een favoriet, en als het even meezit ons vaste adres in Londen: The Leonard. Een typisch Brits hotel, vooral in kerstsfeer, knus en met patent op Oost-Europees personeel. The Leonard is eigenlijk multicultureel Londen gevat in een hotel: het zit pal achter Marble Arch en Oxford Street en daardoor dus ook dichtbij Edgware Road -en dat maakt het populair bij de Khaliji toeristen die we vaak bepakt en bezakt tegenkomen in de kleine lobby die aanvoelt als een warme huiskamer.

Salotto delle Arti, Modena
salotto delle arti
Nostalgisch net als El Simón. Salotto delle Arti heeft een tanende Italiaanse chique die Italië zelf niet meer heeft. Oude, statige kamers met een hipster-touch. Een sympathieke, studentikoze gastvrouw en een echt Italiaans, rijk ontbijtbuffet. De brocante luiken maken de Mediterraanse sfeer compleet. De mooiste hotels zijn altijd die je in een soort afgesloten wereld opnemen, een fantasie.

Conrad, Tokio
Tokyo Bar
Luxer dan het Tokiose Conrad komen ze niet. Het hotel torent hoog boven Tokio uit, strak, statig, stijlvol en sexy. De eerste keer dat we er kwamen, was per toeval: we ontvluchtten een vreselijk verstikkend hotel dat door het reisbureau was geboekt en wilden vervolgens nooit meer weg. Het Conrad is een en al ruimte: kamers zo groot dat je erin kunt dansen, badkamers zo ruim dat je er uren wilt doorbrengen en een uitzicht om je avonden dromerig door te brengen -ware het niet dat Tokio zoveel te bieden heeft. Extra bonus bij het Conrad: je kunt kiezen uit vijf geweldige merken voor in je badkamer.

Raffles, Singapore
raffles singapore
De moeder aller hotels, al doen we het tekort het een hotel te noemen. Dit is een bestemming op zich. Raffles ademt historie uit, is een en al koloniale schoonheid en heeft kamers zo groot om in te verdwalen. Natuurlijk, er zijn veel indrukwekkende hotels, maar misschien is dit wel het mooiste hotel ter wereld, vanwege de sfeer die het uitademt, het respect voor traditie, de buitengewone service en vriendelijkheid van het personeel dat je iedere dag bij het ontbijt met je naam begroet alsof je er thuishoort.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl