Hoi An

hoianart

Aaah, The Morning Glory, als ik denk aan de gerechten die we daar aten, word ik ziek van heimwee. Het kleine Vietnamese stadje Hoi An met de rommelige markt, de vollemaansviering waarbij mensen kaarsjes in het water laten, de ontspannen sfeer en de mooie gebouwen heeft twee troeven. Twee meesterlijke trekpleisters die onweerstaanbaar lonken: het spectaculaire The Nam Hai hotel en het vingerlikkend, gekmakend lekkere Morning Glory restaurant. Parels die van het toch al fijne, aantrekkelijke stadje een absoluut hoogtepunt maken.

Bij The Nam Hai moet je niet denken aan een groot gebouw met lange gangen die leiden tot de ontelbare kamers. Het resort bestaat uit vrijstaande villa’s waarvan sommige pal aan zee en andere met een priv├ęzwembad.

Luieren
Dat priv├ęzwembad is heerlijk luxe, maar geen vereiste, want de grote infinity pool (niet te missen als je de ontvangstruimte van het hotel binnenloopt die uitkijkt op zee) is spectaculair. Je ziet jezelf al hangen aan de rand van het zwembad, uitkijkend op de golven.

Die golven komen uit op een zacht en superschoon strand dat bij het hotel hoort en waar je, als het een beetje mee zit, helemaal alleen in zee kunt zwemmen, omdat de meeste gasten zich aan het zwembad verschansen, heerlijk sippend aan de cocktails en zich te goed doend aan de uitstekende hapjes en lichte lunchgerechten.

Luieren in The Nam Hai is zoals vakantie bedoeld is. Zonder dat je je schuldig hoeft te voelen dat je niks doet, want aan het einde van de dag brengt de auto van het hotel je naar het stadscentrum van Hoi An waar je cultuur kunt opsnuiven (de Japanse brug!), over de markt kunt struinen, praatjes kunt houden met de lokale bevolking en eten bij The Morning Glory.

Vis in caramelsaus
Het restaurant is opgezet door Trinh Diem Vy en serveert authentiek Vietnamese gerechten. Denk aan vis in caramelsaus, met gehakt gevulde inktvis, garnalencurry die zo vol van smaak is dat ik hem nog steeds kan proeven, loempia’s van rijstvel en die typisch Vietnamese munt-koriander. Koriander, mijn absoluut favoriete kruid.

hoianart2

Geen moleculaire praktijken hier, maar eerlijk, smaakrijk eten dat duidelijk met liefde is klaargemaakt en geworteld in een lange traditie. Mick Jagger schijnt er gegeten te hebben en wat goed is voor Mick Jagger, is toch zeker goed voor ons.

Tegenover The Morning Glory zit Cargo, ook van Trinh Diem Vy: uitstekende patisserie die niet onderdoet voor die van Parijse patissiers. Daarnaast nog een geweldig restaurant Mango Rooms, daar heb ik de sappigste en lekkerste surf ’n turf ooit gegeten: in gegrilde biefstuk gerolde garnalen.

Al dat eten, hoor ik u nu denken. Ja, al dat eten. Maar als je eenmaal daar hebt gegeten zul je begrijpen waarom het zo’n onuitwisbare indruk heeft gemaakt. Een stad met een goede keuken is rijk. Hoi An is schatrijk.

Hassnae

hassnae[at]aichaqandisha.nl