Beste restaurant en chefkok 2017

collage-beste-restaurants-2017-aq

foto’s © Aicha Qandisha

Terwijl iedereen uitbuikt van de kerst-bacchanalen en de meeste chefkoks en hun teams bijkomen van een jaar hard werken, blikken wij weer terug op het afgelopen culinaire jaar. Vorig jaar introduceerden we een heuse Aicha Qandisha bokaal en dit jaar gaan we hem weer uitreiken: aan de beste chef en het beste restaurant van 2017. Voor de vorige lijsten en winnaars, kijk hier.

Natuurlijk, Michelin, Gault & Millau en al dat soort lijsten zijn best aardig, maar je bent pas echt geslaagd als deze lieftallige site je eert. Anders dan andere sites en blogs struinen we niet de persetentjes af; we werken geheel onafhankelijk en betalen al onze etentjes en tripjes zelf. Dat betekent dus ook dat we beperkt zijn in onze mogelijkheden, maar wie niet behalve de 1%. Sommige restaurants vinden we geweldig, maar hebben we dit jaar niet bezocht, dus die staan er niet op. Ik wil maar zeggen, dit is geen definitieve lijst, maar dat is geen enkele: ervaringen zijn moment-opnamen en kunnen veranderen. Een restaurant kan de eerste keer teleurstellen en je daarna helemaal inpakken en andersom.

Verrukkelijk Indonesisch
Allereerst twee gelauwerde restaurants die onze lijst niet gehaald hebben: het veelgeprezen Rijks van Joris Bijdendijk. We lunchten er eerder dit jaar dan eindelijk, maar het voldeed niet aan de verwachtingen. Het was allemaal wel lekker, maar ‘wel lekker’ volstaat niet. De vis in het hoofdgerecht was bovendien in het midden nog niet gaar. Het dessert maakte overigens veel goed. Wat ons wel opviel: tijdens de laatste Michelin-uitreiking was Rijks aanwezig met een amuse-versie van het voorgerecht dat we hadden tijdens onze lunch en dat was meer uitgesproken van smaak, dus misschien hadden ze een mindere dag toen wij er waren.

Ook niet op de lijst: Tribeca in Heeze, twee sterren, hoge Gault & Millau notering. Na een eerder, en zeer geslaagd, diner bij Chapeau waar chefkok Jan Sobecki de scepter zwaaide, keken we reikhalzend uit naar Tribeca, maar het kon ons niet bekoren. Uiteraard is het allemaal heel erg verzorgd en voldoet het aan alle eisen, maar geen van de gerechten sprong er voor ons uit en dat is op dit niveau opmerkelijk. Klassieke keuken, maar heel erg braaf en mist wat ons betreft schwung en gusto. Andere restaurants die de lijst niet gehaald hebben zijn onder andere Sushi Samba, Breda, De Nederlanden, Callas, Nacarat en Ron Gastrobar (waar ik wel een van de lekkerste desserts had).

Drie restaurants die we graag met nadruk willen vermelden: het Rotterdamse Yama. Authentiek Japans in een sympathiek klein restaurant. Boek ver van tevoren, want het zit altijd vol. Verrukkelijk Indonesisch eet je bij Ron Gastrobar Indonesia. Met name de modern Indonesische gerechten van chefkok Agus Hermawan zijn een aanrader. Ik wil al terug sinds ons bezoek, maar het is er nog niet van gekomen. Nog een Indonesisch restaurant, traditioneler dan Ron Gastrobar Indonesia, maar simpelweg heerlijk: Mama Makan. En dan nog twee talenten die we vast willen tippen: de internationale keuken met Turkse roots van Ayt Erdogan en zijn El Qatarijne en de verrassend geslaagde Griekse invloeden van Takis Panagakis in het Rijswijkse Elea.

Maar kom, tromgeroffel, onze top twaalf restaurants van 2017!

12 Aan de Poel
dessert-aan-de-poel-aq
Met het Amstelveense Aan de Poel hebben we een knipperlicht-relatie. De eerste keer dat we er aten, inmiddels jaren geleden, waren we meteen verliefd. De tweede keer, waren we al minder onder de indruk en de derde keer was een bevestiging van de bekoelde liefde. Toch waagden we het onlangs weer om er Majda’s verjaardag te vieren. Twee zaken vielen daarbij op: Majda had van tevoren doorgegeven geen vlees te eten, en daar is verder geen rekening mee gehouden in het menu, dus we kozen de gerechten à la carte. Elk zichzelf respecterend restaurant zou een aangepast menu moeten aanbieden. Dan het grootste bezwaar: ik had eerder op de dag gebeld met het restaurant om door te geven dat Majda jarig was en vroeg om een verrassing bij het dessert. ‘Al is het maar een kaarsje’, benadrukte ik. Ik hoefde me nergens zorgen om te maken, dat kwam helemaal goed, verzekerde de meneer aan de lijn me. Jullie raden het al: het kwam helemaal niet goed. Er kwam helemaal niets, nog niet eens een felicitatie. Zeer, zeer teleurstellend, want je hoopt toch dat een restaurant de feestelijke sfeer compleet maakt. Desondanks een twaalfde plaats, want de gerechten waren uitstekend en het dessert het allermooiste van dit jaar.

11 Umami
krab-umami-aq
Het Haagse Umami is een voorbeeld van een uiterst toegankelijk restaurant, drie gulle gangen voor slechts 26,50, met een constante kwaliteit, vriendelijke bediening en lekkere gerechten die zelden vervelen. Aziatische fusion-keuken met een aantal verrassend goede gerechten die niet zouden misstaan in moederrestaurant Han Ting.

10 Parkheuvel
dessert-parkheuvel-aq
Erik van Loo dient mooie gerechten op in zijn met twee sterren bekroonde Parkheuvel. Toen wij er eerder dit jaar waren, begon het een beetje teleurstellend met de amuses, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt met de verschillende gangen met als hoogtepunt een fantastisch dessert. Precies zoals dat hoort.

9 Oni
pizza-oni-aq
Nog een zeer toegankelijk restaurant dat erin slaagt een mooi evenwicht te houden tussen hippe uitstraling en goede kwaliteit: Oni in Den Haag. Gevarieerd sushi-aanbod dat beter is dan in menig modieuze tent, aardige bediening en verrassende combinaties. We hebben talloze keren bij Oni en Umami gegeten en werden nooit teleurgesteld. Bij Oni ontdekten we zelfs gerechten buiten de kaart waar we nu niet meer zonder willen, zoals een ‘pizza’ met sashimi. Klinkt saai, is om je vingers bij af te likken. Enige nadeel bij Oni is dat als het druk is, de keuken alle snelheid verliest en gevoel voor coördinatie. Dat heeft al een paar keer geleid tot boze gasten die ondanks de lekkere gerechten besloten te vertrekken. Dat moet echt anders, want de gerechten verdienen beter.

8 La Tour
la-tour-coquille-aq
Onze vaste lezers herinneren zich vast de bespreking van La Tour in Noordwijk. Uitstekend eten, maar de bediening moet echt een lesje gastvrijheid leren en eigen voorkeuren inslikken. Het is ook puur vanwege de hoge kwaliteit van het eten dat het restaurant in onze lijst staat, want het gevoel dat we eraan overhielden was aanzienlijk minder. Gastvrijheid is de ruggengraat van je zaak. Restaurateurs zouden daar veel alerter op moeten zijn.

7 Morikawa
sushi-morikawa-aq
Nog een vaste favoriet waar we heel graag en vaak komen: het Japanse Morikawa in Den Haag. Voor wie de authentieke Japanse smaken wil proeven. Uiterst vriendelijke sushi-chef en gastheer, zeer gastvrij en de sashimi en sushi zijn altijd weer een verrukking. Mocht je gaan, bestel dan zeker de unagi nigiri, die is goddelijk.

6 Daalder
dessert-daalder-aq
Als een topchef een eetcafé overneemt, krijg je een ontspannen sfeer, houten tafeltjes en stoelen en de lekkerste gerechten die uit de kleine keuken komen. Daalder is het perfecte voorbeeld dat gastronomie geen witte tafellakens, geconstipeerde obers en strakke regels nodig heeft. Een keer toen we er zaten, kwam er een gast langs voor een biertje aan de bar en dat is het nou net het mooie aan Daalder: achter die facade van eenvoud en de air van ‘bruine kroeg’ schuilt een uitstekend restaurant van de uiterst innemende chefkok Dennis Huwaë.

5 O&O
oo-aq
Een van de verrassingen van dit jaar is O&O in het Brabantse Sint Willebrord onder leiding van Danny Tsang. Modern Aziatisch met hier en daar wat Japanse en andere fusion invloeden. Zeer verfijnde smaken. Elk gerecht, te beginnen bij de amuses, was een voltreffer.

4 Taiko
taiko-aq
Nog een ontdekking dit jaar: Taiko in het Amsterdamse Conservatorium hotel. De eerste keer dat we er waren, maakten we ons een beetje zorgen, want meestal stellen hippe Amsterdamse tenten gruwelijk teleur. We namen het chefs menu en waren verkocht. Chefkok Schilo Van Coevorden snapt heel duidelijk de Japanse en Aziatische keuken en ingrediënten en heeft een menu samengesteld dat authentiek en tegelijk heel modern is en dat niet zou misstaan in een Tokioos sterrenrestaurant. Een tweede bezoek hebben we er wat dim sum en sushi geprobeerd, die waren prima, maar het menu was echt uitzonderlijk, en daarvoor ga je naar zo’n restaurant.

3 Yamazato
sushi yamazato
Vaste waarde is natuurlijk Yamazato in het Amsterdamse Okura. Authentiek Japanse gerechten en superieure sushi. Wat kunnen we over Yamazato schrijven dat we nog niet hebben gedaan? Constante kwaliteit, Japanse gastvrijheid en heerlijke Japanse smaken maken van dit restaurant een oase in Amsterdam.

We zijn aanbeland bij de nummers 2 en 1, maar voor ik de nummer 2 bekendmaak -en daarmee dus de nummer 1 al weggeef- wil ik meegeven dat we uitvoerig en tot op het laatste moment hebben gediscussieerd over wie onze nummer 1 moet worden en de Aicha Qandisha-bokaal in ontvangst mag nemen. Absolute voorwaarden zijn niet alleen spectaculair lekkere gerechten, maar ook gastvrijheid. Het gevoel dat je welkom bent, serieus genomen en gewaardeerd wordt als gast. Nou, daaraan voldoen de nummers 2 en 1 ruimschoots. Hier komen ze…

2 De Lindehof
dessert-lindehof-aq
De winnaar van vorig jaar (en paar eerdere keren) De Lindehof van Soenil Bahadoer in Nuenen. We hebben er al zo vaak over geschreven, het restaurant, de chef en zijn unieke keuken al zo vaak vol liefde geprezen en aangeraden. De Lindehof is thuis voor ons. We komen er al tien jaar en zijn nooit teleurgesteld. Je ziet nu dat de reguliere media Soenil ook -eindelijk- ontdekken. Alles aan zijn stijl en bijzondere gerechten rechtvaardigt een internationale toekomst. Bahadoer behoort niet alleen tot de top van Nederland, hij zou ook niet misstaan op de lijst van 50 Best, en wij kunnen het weten, want we hebben een flink deel van die restaurants geprobeerd. Extra troef van De Lindehof is echt de allerleukste gastheer en sommelier van Nederland: Edgaras Razminas.

1 &Moshik
samhoud-rode-mul-aq
Als De Lindehof op 2 staat, betekent dat dus dat &Samhoud Places, dat vanaf 1 januari verder gaat onder de naam &Moshik, op een zeer welverdiende nummer 1 staat! Altijd vernieuwend, altijd indrukwekkend en altijd een genot om er te zijn. We zouden veel vaker bij &Moshik willen eten, veel meer mensen aan willen raden er te gaan genieten, als het niet zo prijzig was. Eerder dit jaar bespraken we het restaurant al. Toen al vonden we heimelijk dat het de eerste prijs verdiende. Maar voor mijn verjaardag gingen we naar Soenil en werden weer overrompeld door hem en toen wisten we het niet meer. Natuurlijk, op dit niveau zijn de verschillen miniem en komt het aan op persoonlijke voorkeur en de ervaring als geheel. De beste restaurants verrassen en vervoeren. Zij die ook nog weten te ontroeren, zijn zeldzaam. Moshik Roth is speels, creatief en vernieuwend. Tijdens ons diner wist hij ons niet alleen te verbluffen met de wereldse smaken, maar ons ook te ontroeren: met de amuses die ons meenamen naar Kyoto en Thailand, met het hoofdgerecht van handgerolde couscous met lam en abrikoos, maar ook door zijn verlegen voorkomen en bescheidenheid. Een culinaire tovenaar die je op een avond een culinaire wereldreis laat maken met uitzicht op Amsterdam. Roth blijft het liefst op de achtergrond, maar wie zoveel culinaire schoonheid weet te componeren, verdient alle eer. De Aicha Qandisha bokaal voor beste restaurant en chefkok 2017 komt jullie kant op!

Hou de site in de gaten: de komende dagen volgen nog de beste kookboeken, de beste beauty-producten en onze lijst met beste internationale restaurants en chefs.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “Beste restaurant en chefkok 2017