Aardbeienmoussetaart

aardbeienmoussetaart

Troosteten, of liever troosttaart, zoals die hoort te zijn. Luchtige cake, aardbeienmousse en pistachenootjes. Verraderlijk lekker, want heerlijk licht en niet te zoet waardoor je bijna niet het gevoel hebt te zondigen. Je blijft ervan eten. Hebben we wel verdiend, niet waar. Smullen maar!

Gebruik een springvorm met een doorsnee van 26 centimeter

Ingrediënten
Taartdeeg:
5 eieren
3 eidooiers
150 gram suiker
1 zakje Bourbon-vanillesuiker
Snufje zout
150 gram bloem
30 gram maizena

Siroop om het deeg in te drenken:
150 gram suiker
150 ml water
1 zakje Bourbon-vanillesuiker of aardbeienextract/-essence

Mousse:
160 gram gepureerde aardbeien, zonder pitjes
3 eiwitten
150 gram suiker
50 ml water
4 blaadjes gelatine van 2 gram elk
3 dl geklopte slagroom

Garnering:
125 gram gepureerde aardbeien, zonder pitjes
60 gram suiker
1 1/2 blaadje gelatine van 2 gram elk
Gehakte pistachenoten (bakje van 75 gram)

Maak het taartdeeg
Beboter en bebloem de springvorm. Verwarm de oven voor op 160 graden.
Scheid de eieren. Klop de eiwitten met 75 gram suiker, het snufje zout en de helft van de vanillesuiker tot een stevig schuim. Klop de eidooiers (8 in totaal) met de rest van de suiker en vanillesuiker, tot het dik en bleek is. Zeef bloem en maizena.
Doe het eidooiermengsel bij het schuim van de eiwitten en voeg bloem en maizena toe. Spatel voorzichtig tot alles goed gemengd is.
Giet alles in de springvorm en zet in de oven voor 40 minuten. Laat daarna op een rooster afkoelen, tot de volgende dag.

Maak de siroop
Kook suiker en water en voeg vanillesuiker of aardbeienextract/–essence toe.

Voor de mousse:
Week de vier gelatineblaadjes in koud water. Kook de aardbeienpuree en los de gelatineblaadjes erin op. Kook suiker en water tot 118 graden. Gebruik hiervoor een suikerthermometer. Als je deze niet hebt, doe dan een lepeltje siroop in koud water. Als het een kleine bal wordt, is de siroop klaar.

Klop de eiwitten in de tussentijd schuimig. Klop de siroop hier druppelsgewijs door en blijf kloppen tot het een stevig schuim wordt en tot het koud is.

Klop de slagroom lobbig, tot vladikte. Voeg de aardbeienpuree bij het eiwitmengsel en spatel vervolgens de slagroom erbij. Meng goed.

Snij de taart horizontaal in tweeën. Drenk beide helften, op het snijvlak, met de siroop.

aardbeienmoussetaart

Doe om de taart plastic heen en zet er een taartring om.

aardbeienmoussetaart

Giet meer dan de helft van de mousse op de taartbodem.

aardbeienmoussetaart

Doe de bovenste helft op de taart.

aardbeienmoussetaart

Giet bijna alles van de aardbeienmousse erop.

aardbeienmoussetaart

Bewaar een kommetje om de zijkanten te garneren. Zet twee uur in de koelkast.

Voor de garnering
Week de gelatine in koud water. Kook de aardbeienpuree en suiker. Voeg de geweekte gelatine toe. Giet op de taart en laat weer twee uur stevig worden.

Haal daarna de taartring en het plastic weg. Doe de resten mousse op de zijkanten en voeg daarna de gehakte pistachenoten toe.

aardbeienmoussetaart

aardbeienmoussetaart

Besaha wa raha!
Alle foto’s: ©Fadila Bouazza

Fadila