Athína

Het was ergens in Alexandroupolis of Thessaloniki, het was mijn eerste keer in Griekenland, dat ik voor het eerst octopus at en op slag verliefd werd. Ik was er voor het huwelijk van een vriendin en de dagen waren warm, hectisch, gevuld met uitgebreide lunches en diners, en de opwinding van een naderend groots feest.

Octopus was niet mijn enige ontdekking die week. Ik proefde er gerechten die me aan thuis deden denken en waardoor ik realiseerde hoeveel de Mediterrane keukens met elkaar delen. Hoe we via dat smaakvolle bord met elkaar verbonden zijn.

Die week was onvergetelijk. Ik danste op het vrijgezellenfeest, was getuige van een bruid die haar zenuwen niet de baas kon, van een indrukwekkende stoet, een nog indrukwekkender dienst in de kerk en een vrolijke bruiloft in de buitenlucht met een zomerse bries als welkome verkoeling op de late avond.

foto uit Athína

Bladerend door Athína, ‘de ziel van Griekenland in 80 recepten’, van Chloé Monchalin en Benjamin Rousselet, was ik voor even terug in Griekenland, die ene week lang, lang geleden.

Monchalin en Rousselet zijn eigenaars van het Parijse restaurant Grand Café d’Athènes; ik kende het niet, maar nu wil ik er beslist heen, want dit prachtige boek bevat een mooie collectie recepten en fraaie foto’s die niet minder dan een liefdesverklaring zijn aan de Griekse hoofdstad – en een onweerstaanbaar visitekaartje voor hun restaurant.

Van de gerechten – van dolmadakia en gemista via risotto met orzo en sinaasappel, kalamaraki, gegrilde octopus tot galaktoboureko – krijg je spontaan honger en de foto’s van de stad prikkelen de reislust. Athene staat al langer op mijn lijst en door dit boek begrijp ik nog minder waarom ik er niet eerder ben geweest.

Achterin delen de auteurs als bonus een kleine reisgids met niet te missen plekken. Wat een heerlijk boek.

Athína, uitgeverij Becht, 256 blz., koop je hier voor 34,99.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl